NOS NieuwsAangepast

'Locatie kogelgaten authentiek'

De locatie van de kogelgaten in de muur van Het Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje is vermoord, is hoogstwaarschijnlijk authentiek. Na vier jaar onderzoek is vastgesteld dat de gaten op de juiste plek zitten en dat de muur er ook ten tijde van de moord, in 1584, stond. Dat meldt het tv-programma Blauw Bloed van de EO.

Voor het onderzoek zijn, met een wapen dat lijkt op dat wat moordenaar Balthasar Gerards gebruikte, schietproeven gedaan in de kelder van Het Prinsenhof, dat nu een museum is. Daaruit is gebleken dat de loden kogels kleine inslagen in het stucwerk achterlaten. De kogelgaten in de muur bij de trap zijn groter, maar volgens de onderzoekers zijn ze later door mensenhanden verdiept.

Tot nu toe werd gedacht dat de prins in de Historische Zaal zijn middagmaal nuttigde en daarna naar de trap liep en werd neergeschoten. Dit blijkt niet te kloppen: Willem kwam uit het Gastenkwartier. Balthasar Gerards had zich verstopt achter een pilaar, vóór de Historische Zaal.

Zwijgend

Eerder vandaag werd bekend dat uit het onderzoek ook is gebleken dat Willem van Oranje op slag dood was. Zijn historische laatste woorden "mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk", kan hij volgens de onderzoekers daarom nooit hebben uitgesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl