Willem van Oranje stierf zwijgend

De historische laatste woorden van Willem van Oranje zijn niet door hem uitgesproken omdat hij op slag dood was»
De historische laatste woorden van Willem van Oranje zijn niet door hem uitgesproken omdat hij op slag dood was Koninklijke Bibliotheek

Willem van Oranje heeft zijn beroemde laatste woorden nooit kunnen uitspreken. Hij moet op slag dood zijn geweest toen hij werd neergeschoten. Dat is een van de conclusies van een onderzoek waar 25 experts vier jaar lang aan hebben gewerkt.

Willem van Oranje werd op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Gerards schoot hem van dichtbij neer. Volgens de overlevering zei Willem van Oranje in het Frans: "Mijn God, mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk".

Balthasar Gerards schoot met een radslotpistool waaruit drie kogels kwamen. Onder meer op basis van het originele sectierapport concluderen de onderzoekers dat het hart van Willem van Oranje ofwel direct is getroffen, danwel is verscheurd door de drukgolven in het lichaam. In elk geval was het schot zo krachtig dat de Vader des Vaderlands op slag dood was.

Kogelgaten

De onderzoekers begonnen vier jaar geleden met hun onderzoek, omdat er vraagtekens waren over de plaats waar de kogelgaten zitten in de muur van het gebouw dat nu Museum Het Prinsenhof is. De gaten zitten vrij laag in de muur.

De onderzoekers hebben de kogelbanen bekeken en herberekend. Vanavond werd bekendgemaakt dat de locatie van de kogelgaten in de muur hoogstwaarschijnlijk authentiek is, maar dat de kogelgaten later door mensenhanden groter en dieper zijn gemaakt.

Morgen opent een tentoonstelling over het onderzoek in museum Prinsenhof in Delft.

Deel deze pagina

Video

'Willem van Oranje zweeg'

'Mijn God. Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk'. Dit zouden de laatste woorden zijn geweest van Willem van... Oranje. Maar dat klopt niet.

Audio

  • Willem van Spanje onderzocht de moord op Willem van Oranje Na vier jaar onderzoek gaan we vandaag meer horen over de moord op Willem van Oranje in 1584. Willem van Spanje, onderzoeker bij... Delfttech, presenteert vanavond de onderzoeksresultaten.

Video en Audio

  • » De storm op Ameland Video De storm op het strand van Ameland. Video: Quirien van Os.21 okt 2014, 0 keer afgespeeld
  • » Chinezen praten over aanpassing wetgeving Video De Communistische Partij van China lijkt te luisteren naar de kritiek van de man in de straat op de...21 okt 2014, 272 keer afgespeeld
  • » Verlamde man kan weer lopen Video Een man die vanaf zijn middel verlamd was, kan weer lopen nadat hij een revolutionaire medische...21 okt 2014, 1380 keer afgespeeld

Meer video en audio