NOS NieuwsAangepast

Extra straf voor beledigen koning

Een student in Marokko heeft in hoger beroep een zwaardere straf gekregen voor het plaatsen van een spotprent op Facebook van koning Mohammed VI. De 18-jarige Walid Bahomane had eerder al een jaar gevangenisstraf gekregen. De straf is nu verlengd met een half jaar.

Reporters Without Borders betreurt het besluit van de rechtbank in Salé (een stad vlakbij de hoofdstad Rabat). De in Frankrijk gevestigde organisatie pleit voor persvrijheid en de vrijheid van informatie.

De organisatie is bang dat dergelijke besluiten zullen leiden tot zelfcensuur. "Marokko is een weg ingeslagen van politieke hervorming. In juli is er een constitutioneel referendum gehouden en in november waren er parlementsverkiezingen. Maar de vrijheid van informatie is nog steeds gelimiteerd door de twee beruchte rode lijnen: de koning en de islam. Zonder de vrijheid van informatie zijn de pogingen om van Marokko een democratie te maken gedoemd tot mislukken."

YouTube

De extra straf van Bahomane staat niet op zichzelf. Een andere student, Abdelsamad Haydour, kreeg vorige maand 3 jaar gevangenisstraf voor het plaatsen van een filmpje op YouTube waarin hij zich kritisch uitlaat over de Marokkaanse koning.

In het 4 minuten durende filmpje noemt de student de koning onder andere een 'hond van een dictator'. Tijdens zijn rechtszaak mocht Haydour zich niet laten bijstaan door een advocaat.

Afgelopen februari nam de Marokkaanse overheid nog drastische maatregelen tegen de Spaanse krant El País. De krant werd in Marokko verboden omdat er een artikel in had gestaan dat koning Mohammed VI in een kwaad daglicht stelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl