Kroonprins bezorgt museumstuk

Versiering van het achtersteven van de Royal Charles»
Versiering van het achtersteven van de Royal Charles Wikimedia Commons

Prins Willem-Alexander vaart vandaag mee met een proefvaart van het patrouilleschip Holland voor de Koninklijke Marine. De prins gaat in Amsterdam aan boord en vaart mee tot Greenwich, bij Londen.

De Holland heeft een bijzondere lading bij zich: de historische versiering van de achtersteven van het 17e eeuwse Engelse vlaggenschip Royal Charles. Die zal morgen, in aanwezigheid van de prins, overhandigd worden aan het Nationaal Maritiem Museum.

Michiel de Ruyter

De Royal Charles is in 1667 door admiraal Michiel de Ruyter veroverd tijdens een verrassingsaanval op de Engelse vloot op de Thames. Die aanval staat bekend als de Tocht naar Chatham.

De zogenoemde spiegelversiering van de Royal Charles komt uit de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam. Met de bruikleen komt het Rijksmuseum tegemoet aan de een verzoek van het Brits Nationaal Maritiem Museum.

Het historische stuk wordt onderdeel van de jubileumtentoonstelling 'Thames, The Royal River', die wordt gehouden ter gelegenheid van het diamanten regeringsjubileum van koningin Elizabeth.

Patrouille

De Holland maakt deel uit van een serie van vier patrouilleschepen die nu nog aan het proefvaren zijn. De vier schepen zullen na indienststelling een bijdrage leveren aan de internationale rechtshandhaving en veiligheid.

Ze kunnen worden ingezet voor antipiraterij missies, counterdrugs operaties en kustwachttaken in Nederland en het Caribisch gebied.

Prins Willem-Alexander heeft de rang van Commandeur van de Koninklijke Marine Reserve.

Deel deze pagina

Video en Audio

  • » Oekraïens leger herovert vliegveld Video Het Oekraïense leger heeft de daad bij het woord gevoegd. Voor het eerst is er op beperkte schaal...15 apr 2014, 643 keer afgespeeld
  • » Nog geen akkoord zorg Video Op het ministerie van volksgezondheid zitten op dit moment de coalitiepartijen PvdA en VVD en...15 apr 2014, 2692 keer afgespeeld
  • » Landelijk referendum vanaf 2015 mogelijk Video Een landelijk referendum. Vanaf volgend jaar kan dat in Nederland. De Eerste Kamer heeft ermee...15 apr 2014, 3034 keer afgespeeld

Meer video en audio