NOS NieuwsAangepast

Koninklijke schoonzoon bij rechter

De schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos is ruim twintig uur ondervraagd in de rechtbank in Mallorca. Iñaki Urdangarin, de hertog van Palma, wordt ervan verdacht gemeenschapsgeld te hebben verduisterd. Dat geld was bedoeld voor Instituto Nóos, een instelling zonder winstoogmerk.

De voormalig olympische handbalspeler trouwde in 1997 met de Spaanse prinses Cristina. Van 2004 tot 2006 was hij voorzitter van het Nóos-instituut, dat adviseert en bemiddelt bij sportevenementen en die soms ook organiseert. Justitie ontdekte dat Nóos voor miljoenen aan gemeenschapsgeld doorsluisde naar fiscale paradijzen zoals Belize.

De hertog van Palma en zijn vrouw kochten de afgelopen jaren voor zeker zeven miljoen euro aan onroerend goed. Ter vergelijking: de begroting van de gehele Koninklijke Familie bedroeg afgelopen jaar net iets meer, ruim acht miljoen euro. De Spaanse pers zet nu vraagtekens bij de herkomst van het vermogen van het koninklijke stel.

Verhoor

Afgelopen weekeinde werd Urdangarin in totaal 22 uur ondervraagd. Zondagmorgen om even voor half negen arriveerde een zichtbaar vermagerde Urdangarín bij de rechtbank, pas rond half twee 's nachts was zijn verhoor voorbij. Ruim 500 vragen kreeg Urdangarín op zich afgevuurd. De schoonzoon van de koning gaf onder meer toe dat hij gebruik heeft gemaakt van een Zwitserse bankrekening. Maar Urdangarín legt de schuld van alle financiële malversaties bij zijn voormalige zakenpartner.

Hij bezwoer ook dat zijn vrouw prinses Cristina niets van zijn activiteiten voor Nóos af wist. Toch brengen Spaanse media haar in verband met de zaak: haar handtekening staat op documenten gelieerd aan het Nóos-instituut.

Prestige

De zaak heeft het prestige van het Spaanse koningshuis zwaar onder druk gezet. Koning Juan Carlos heeft zijn schoonzoon geschrapt uit de agenda van de Koninklijke Familie en noemde het gedrag van Urdangarin "niet exemplarisch". Juan Carlos had de oud-handballer in 2006 nadrukkelijk gevraagd zijn activiteiten bij Instituto Nóos te staken. Nu blijkt dat Urdangarin ondanks het verbod van zijn schoonvader betrokken bleef.

Het verhoor begon afgelopen zaterdag, maar werd pas vanochtend afgerond. Naar verwachting vliegt Iñaki Urdangarin vandaag terug naar de VS, waar hij met zijn vrouw en vier kinderen woont.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl