Prins Friso in ziekenhuis, zaterdag

Lech, een dag na het ski-ongeluk van prins Friso»
Lech, een dag na het ski-ongeluk van prins Friso ANP

Prins Friso ligt op de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck na zijn ski-ongeluk van gisteren. Hij werd bedolven onder een sneeuwlawine. Zijn toestand is stabiel, maar volgens de RVD is hij niet buiten levensgevaar. De ontwikkelingen van zaterdag 18 februari.

00.00 uur: Einde live-verslag

Tot zover het live-verslag over de situatie van prins Friso. Een nieuw verslag vindt u hier.

22.36 uur: 'Nog geen indicatie herstel mogelijk'

Neuroloog Michael Kuiper van het Medisch Centrum Leeuwarden vertelt in Nieuwsuur dat het op dit moment nog niet mogelijk is om een indicatie te geven van een eventueel herstel van prins Friso. Volgens hem moet het lichaam van de prins eerst langzaam op temperatuur worden gebracht, zijn medicatie worden afgebouwd en zal daarna geprobeerd worden om hem bij te laten komen. "Hoe langer dat duurt, hoe slechter het is." Als Friso na drie of vier dagen niet wakker is, wordt de situatie kritiek, zegt Kuiper.

22.19 uur: Mabel en Constantijn verlaten ziekenhuis

Prinses Mabel, prins Constantijn en Mabels zus Nicoline hebben het ziekenhuis in Innsbruck weer verlaten en zijn op weg naar Lech, waar zij zich voegen bij de rest van de koninklijke familie. Hun bezoek aan prins Friso heeft ongeveer een uur geduurd.

22.14 uur: 'Friso was aan het skiën met oude vriend'

De Oostenrijkse boulevardkrant Krone Zeitung meldt dat prins Friso aan het skiën was met zijn groede vriend Florian Moosbrugger, die tevens uitbater is van het hotel waar Friso en zijn familie verbleven in Lech. De burgemeenster van Lech en een politiewoordvoerder wilden vanmiddag op een persconferentie niet zeggen met wie de prins aan het skiën was, maar de naam van de 42-jarige Moosbrugger doet al de hele dag de ronde in Lech. Friso en Moosbrugger zouden al sinds hun kindertijd vrienden zijn.

21.32 uur: Mabel en Constantijn bezoeken Friso

Prinses Mabel, prins Constantijn en Mabels zus Nicoline zijn op bezoek bij prins Friso in het ziekenhuis in Innsbruck. Eerder vandaag bezocht Mabel haar man samen met koningin Beatrix. De Rijksvoorlichtingsdienst liet vanmiddag weten dat de toestand van de prins niet veranderd is.

21.03 uur: Sober begin carnaval

Vanwege het ski-ongeluk van prins Friso wordt het begin van carnaval iets soberder gevierd dan anders. In Maastricht zijn traditiegetrouw Haagse ministers aanwezig voor de sleuteloverdracht, maar die hebben dit jaar verstek laten gaan uit respect voor de koninklijke familie.

20.53 uur: Belg overleefde lawine

Een Vlaamse snowboarder werd twee jaar geleden bedolven onder een lawine. Hij overleefde het. Zijn vriendin filmde het ongeluk bij toeval. Bekijk de beelden bij de VRT.

19.56 uur: Medische informatie bewust gelekt

In een interview met BNR Nieuwsradio zegt neurochirurg Kees Tulleken, de man van NRC-journalist Jannetje Koelewijn, dat hij de medische informatie over prins Friso bewust heeft verspreid, omdat hij dacht dat deze informatie "de zaak ten goede zou komen". Koelewijn schreef onder meer dat Friso geen schedelbasisfractuur had. Tulleken: "Ik wilde mythevorming voorkomen".

19.40 uur: Beelden reddingsactie

De eerste beelden van de reddingsactie van prins Friso zijn opgedoken. De amateurbeelden zijn vanaf grote afstand gemaakt met een mobiele telefoon.

19.34 uur: Kritiek op artikel NRC

NRC Handelsblad heeft veel kritiek gekregen op het voorpagina-artikel dat vandaag in de krant stond. Redacteur Jannetje Koelewijn schreef het verhaal op basis van een gesprek dat haar man, een neurochirurg, had met een arts van prins Friso. De twee waren in Oostenrijk toen het ongeluk gebeurde, schrijft Koelewijn, en snelden naar het ziekenhuis in Innsbruck om informatie te krijgen over de toestand van de prins. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis was het stuk "grotendeels incorrect". Koelewijn deed haar verhaal ook in het NOS Journaal.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch legde verantwoording af voor het artikel en dat kwam hem op veel boze reacties van lezers te staan. "NRC vertoont hierdoor trekjes van de Telegraaf!", luidt een reactie. Een andere: "Pagina's vol non-nieuws. En nog ongepast ook. Treurig allemaal, maar helaas wel te verwachten van wat NRC-Handelsblad is geworden." En: "Respect verdien je door Prive Prive te laten. Dit is respectloos en riool journalisten waardig."

19.20 uur: Zoekactie naar vermiste gestaakt

De zoekactie naar de persoon die vandaag vermoedelijk onder een lawine in de buurt van Lech is terechtgekomen, is gestaakt. Dat meldt verslaggever Mattijs van de Wiel. Een ooggetuige zag vlak voor de lawine iemand op de piste, maar hulpverleners hebben niemand gevonden. De zoekactie is afgebroken, omdat het te donker werd.

18.12 uur: Lech, de dag na het ongeluk

Verslaggever Martijn Bink is naar Lech afgereisd en praat met inwoners en wintersporters na over het ongeluk van prins Friso.

17.57 uur: Veel mediabelangstelling voor prins

In een interview met de regionale tv-zender Voralberg (interview is te vinden onder de kop: Medienzentrum in Lech eingerichtet) vertelt het hoofd van de VVV in Lech, Hermann Fercher, dat de mediabelangstelling voor het ongeluk van prins Friso groot is. Er zijn ongeveer 300 aanvragen voor interviews binnengekomen, onder meer uit de VS, Groot-Brittannië, Duitsland en natuurlijk Nederland. In Lech is een mediacentrum ingericht. De website Voralberg online volgt de ontwikkelingen op de voet.

17.39 uur: 'Prins droeg helm'

Volgens de baas van de plaatselijke VVV in Lech droeg prins Friso ten tijde van het ongeluk een helm. Dat heeft hij tegen de NOS gezegd.

17.30 uur: Lawine-expert over off-piste skiën

Volgens lawine-expert Maarten Huisman moet je je goed voorbereiden om off-piste te skiën. Hij vertelt waar je allemaal rekening mee moet houden.

16.30 uur: Persconferentie afgelopen

Bekijk de complete persconferentie hieronder, in het Duits en niet ondertiteld.

16.23 uur: Nieuwe lawine in buurt Lech

Het was de bedoeling dat de verantwoordelijken voor de reddingsoperatie van prins Friso bij de persconferentie aanwezig zouden zijn. Dat ging niet door, omdat zij zijn ingezet bij een nieuwe lawine in de buurt van Lech. Daarbij is opnieuw een persoon vermist bedolven, blijkt tijdens de persconferentie.

16.15 uur: Ski-begeleider Friso zal verhoord worden

Er wordt tijdens de persconferentie ook meer bekend over de identiteit van de begeleider van Friso. Dat blijkt een 42-jarige man uit Lech te zijn, wiens identiteit niet bekend wordt gemaakt. Hij zal nog worden verhoord door de politie, iets dat standaard is bij dit soort ongelukken.

16.10 uur: Skileraren alarmeerden reddingsteam

De burgemeester van Lech heeft tijdens een persconferentie gezegd dat een skileraar, die tevens lid is van de bergreddingsdienst, meteen na het ontstaan van de lawine reddingsteams heeft gealarmeerd.

De burgemeester zegt dat het reddingsteam "uitstekend werk" heeft geleverd. De skileraar maakte geen deel uit van de groep waarmee prins Friso op pad was.

Bij de persconferentie werd ook duidelijk dat de lawine van gisteren de eerste in het gebied was waarbij dit jaar een gewonde is gevallen.

16.00 uur: Persconferentie gemeente Lech

De persconferentie van de burgemeester van Lech is begonnen. Een reddingsploeg vond prins Friso gisteren, nadat hij was bedolven onder een lawine. De NOS zendt deze persconferentie live uit op Journaal24.

15.03 uur: Piste ongeluk Friso afgesloten

Jippe Tinga, een Nederlander die af en toe verslag doet vanuit Lech, meldt dat de piste naar Zuger Tobel waar prins Friso gisteren bedolven werd onder een lawine, is afgesloten.

14.56 uur: Rutte stelt vakantie uit

Premier Rutte heeft zijn vertrek voor een geplande wintersportvakantie uitgesteld, in afwachting van ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van prins Friso. Dat meldt de RVD desgevraagd.

14.49 uur: RVD: aantal bezoekers beperkt houden

"Er is geen verandering opgetreden in de gezondheidssituatie van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso", meldt de RVD. Het medische team heeft verzocht de komende tijd het aantal bezoekers aan de Prins beperkt te houden.

14.14 uur: Koningin en Mabel verlaten ziekenhuis

Koningin Beatrix en prinses Mabel hebben het ziekenhuis verlaten en zijn op weg naar Lech, meldt verslaggever Menno Reemeijer op Twitter. Ze zijn anderhalf uur bij prins Friso gebleven.

14.04 uur: Website Koninklijk Huis aangepast

Op de website van het Koninklijk Huis is een foto geplaatst waarop de zwaar aangeslagen prinses Mabel en koningin Beatrix te zien zijn bij hun aankomst bij het ziekenhuis in Innsbruck.

13.53 uur: Weblog Bert van Slooten

Bert van Slooten, gistermiddag presentator van het Radio 1 Journaal, heeft een blog geschreven over zijn ervaringen die dag. "Terwijl de begintune loopt, vraag ik voor de zekerheid nog maar even waar we mee gaan beginnen. 'Dat hoor je zo wel', brult iemand in m'n oor."

13.45 uur: Lawinegevaar Lech houdt aan

In het gebied in Lech waar prins Friso vrijdag een ski-ongeluk kreeg is ook vandaag nog sprake van lawinegevaar. Tijdens het ongeval van prins Friso gold dreigingsniveau 4, het op een na hoogste niveau. Vandaag geldt waarschuwingsniveau 3.

13.41 uur: Persmoment om 16.00 uur

Om 16.00 uur is in Lech een persmoment georganiseerd met de leider van de reddingsoperatie, Markus Amann. De NOS zendt deze persconferentie live uit op Journaal24.

13.30 uur: Extra journaals

In de dweilpauzes van het WK allround schaatsen in Moskou zullen extra journaals worden uitgezonden. Die zijn rond 14.30, 15.30 en 16.40 uur op Nederland 1. Om 16.00 uur is er een regulier bulletin op Nederland 2.

13.15 uur: Blog hoofdredactie

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws, heeft een blog geschreven over het incident. Daarin stelt hij de vraag of alle extra aandacht in de media geen sensatiezucht is. "Ik vind het een logische keuze. Een ernstig ongeluk van de broer van de kroonprins is belangrijk en opmerkelijk nieuws en roept vragen op." Uw reactie is welkom.

13.06 uur: 'Koningin en Mabel zwaar aangeslagen'

Verslaggever Menno Reemeijer zag de aankomst van koningin Beatrix en prinses Mabel bij het ziekenhuis in Innsbruck. "Ze waren in het zwart gekleed, zagen er zwaar aangeslagen uit en liepen elkaar ondersteunend en met zonnebrillen op naar binnen", aldus Reemeijer.

Reemeijer sprak ook de Nederlandse chirurg Tulleken, de man van NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Hij bevestigt het verhaal van Koelewijn. De behandelend arts van Friso heeft gezegd dat hij geen schedelbasisfractuur heeft en ook geen overige verwondingen, aldus Tulleken.

12.38 uur: Beatrix en Mabel weer bij prins

Koningin Beatrix en prinses Mabel zijn aangekomen bij het ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Friso op de intensive care ligt.

12.30 uur: In Lech gaat het leven door

Het ski-ongeluk van prins Friso is in Oostenrijk nog steeds groot nieuws. Toch is er op de pistes niet veel van te merken. Mattijs van de Wiel doet verslag.

12.25 uur: 'Verklaring medische toestand Friso onjuist'

De verklaring die via NRC-journalist Jannetje Koelewijn over de gezondheidstoestand van prins Friso is verspreid is "grotendeels incorrect". Dat heeft een woordvoerder van het academisch ziekenhuis in Innsbruck bekendgemaakt.

De NRC meldde onder meer dat prins Friso geen schedelbasisfractuur heeft en geen verwondingen aan de rest van zijn lichaam. Wat er wel of niet klopt aan de verklaring wil de woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen.

12.10 uur: Familie onderweg naar Innsbruck

Koningin Beatrix en de andere leden van de koninklijke familie zijn vanuit Lech op weg gegaan naar het ziekenhuis in Innsbruck. Een van de ingangen van het academisch ziekenhuis in Innsbruck is afgezet met linten in afwachting van de aankomst van de familie.

12.08 uur: 'Friso wist wat hij deed'

Prins Friso wist wat hij deed toen hij de helling afdaalde waar hij door een lawine werd verrast. Dat zegt Michael Manhart, de verantwoordelijke voor de veiligheid van een deel van de skipistes in Lech. Hij noemt de lawine die de prins verraste "een risico van de skisport" en vindt het "volstrekt verkeerd" om iemand de schuld te geven van het ski-ongeval.

Manhart noemt de kleine hellingen buiten de pistes speciale gevallen. "Je weet daar nooit, los van het alarmniveau voor lawines, welke situatie zich uiteindelijk voordoet."

11.48 uur: Record aantal bezoekers NOS.nl

NOS.nl had gisteren 739.000 unieke bezoekers en behaalde 4,6 miljoen pageviews. Dat is een record. Het vorige record stond op 675.000 bezoekers, en werd behaald op 11 maart 2011 tijdens de tsunami in Japan. Het hoge bezoekersaantal werd veroorzaakt door al het nieuws omtrent prins Friso. Om precies te zijn: alle content op de website omtrent het ski-ongeluk trok 480.000 unieke bezoekers en zorgde voor 2,8 miljoen pageviews.

Ook Journaal24 heeft gisteren een record geboekt. Meer dan 1 miljoen mensen hebben de website via externe links aangeklikt en bekeken. Het vorige record stond op zo'n 900.000 kijkers tijdens het huwelijk van prins William en Kate vorig jaar.

11.51 uur: Willem-Alexander bedankt voor medeleven

Prins Willem-Alexander heeft zich tegen journalisten kort uitgelaten over zijn broer Friso. "We weten niets", zei hij. Voor verdere informatie verwees hij naar de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij bedankte de mensen in het Duits voor hun medeleven en zei te hopen dat de familie verder met rust wordt gelaten.

Willem-Alexander deed zijn uitspraken al lopend in de sneeuw van Lech, waar hij met zijn andere familieleden heeft overnacht. Waarschijnlijk brengen ze aan het begin van de middag een bezoek aan het ziekenhuis in Innsbruck, waar prins Friso sinds gistermiddag ligt.


11.27 uur: Onderzoek nalatigheid Friso

Volgens verslaggever Menno Reemeijer in Oostenrijk is het onderzoek van de politie gericht op prins Friso. Onderzocht wordt of er sprake is van lichamelijk letsel door nalatigheid.

11.18 uur: Foto redding

De Oostenrijkse krant Vorarlbergen Nachrichten heeft een luchtfoto van de redding van de prins gepubliceerd. "Dit zijn de enige beelden van de redding", zegt een journalist van de krant.

10.40 uur: Onderzoek nalatigheid

De Oostenrijkse politie onderzoekt of er sprake is van het toebrengen van lichamelijk letsel door nalatigheid. Volgens een woordvoerder van de politie is dat de normale procedure na een ski-ongeval. De politie wil niet zeggen of het onderzoek tegen een bepaalde persoon is gericht.

10.24 uur: 'Prinsen zoeken vaker randen op'

Volgens historicus en koningshuisdeskundige Han van Bree is prins Friso de meest gesloten prins van het koningshuis. "Hij is wars van publiciteit". Het verbaast hem niet dat hij off piste ging skiën: "Prinsen zoeken wel vaker de randen op. Willem-Alexander heeft wel eens gezegd dat het heerlijk is om off piste te gaan, omdat je dan alleen bent en geen last hebt van opdringerige mensen".

10.15 uur: Familie bezoekt Friso vanmiddag

Verslaggever Marieke de Vries meldt dat de verwachting is dat de koninklijke familie aan het begin van de middag prins Friso in het ziekenhuis zal bezoeken.

10.12 uur: RVD: Geen verandering

Naar aanleiding van het ongeval van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso deelt de Rijksvoorlichtingsdienst mee dat volgens de behandelend artsen er geen verandering in de situatie van de Prins is. Hij verkeert nog steeds niet buiten levensgevaar, maar heeft de nacht rustig en stabiel doorgebracht. Hij wordt op de IC-trauma unit van het ziekenhuis behandeld door een team specialisten.

10.05 uur: 'Geen zwelling te zien op CT-scan'

Op de CT-scan van prins Friso waren geen bijzonderheden te zien. Dat zei NRC-journaliste Jannetje Koelewijn in het NOS-Journaal. Dat er geen zwellingen te zien zijn in de hersenen van prins Friso, is volgens haar goed nieuws. Later vandaag krijgt hij een MRI-scan.

Koelewijn is met haar man, die neurochirurg is, in Innsbruck. De behandelend arts van de prins heeft haar deze informatie gegeven. Volgens Koelewijn zal de prins waarschijnlijk nogmaals 24 uur in een kunstmatig coma worden gehouden om de kans op zwellingen zo laag mogelijk te houden.

NRC geeft in een weblog een toelichting op het publiceren van deze privacy-gevoelige informatie.

09.22 uur: 'Lawine was 30 meter breed en 40 meter lang'

Volgens de website Vorarlberg online was de lawine waardoor prins Friso werd meegesleurd 30 meter lang en 40 meter breed.

09.06 uur: 'Máxima met kinderen naar skischool'

Verslaggever Menno Reemeijer meldde zojuist vanuit Oostenrijk dat alle leden van de koninklijke familie, inclusief koningin Beatrix en prinses Mabel in Lech zijn. Prins Willem-Alexander en Máxima hebben net ontbeten met hun kinderen en Máxima heeft de prinsesjes daarna meegenomen naar de skischool.


09.00 uur: Veel kijkers extra journaals

Miljoenen mensen hebben vrijdag gekeken naar de extra nieuwsuitzendingen over het skiongeluk van prins Friso. 2.350.000 mensen zagen het 20.00 uur journaal van de NOS. Het RTL nieuws van 19.30 uur trok bijna twee miljoen kijkers.

Ook de extra journaaluitzendingen werden goed bekeken. Naar het eerste NOS-Journaal op Nederland 1 keken om 15.32 uur 730.000 mensen. Rond 17.00 uur waren dit er al bijna een miljoen. Het best bekeken bulletin was een ingelaste uitzending op RTL4 in het programma The Voice Kids. Hier keken 2.756.000 mensen naar.

08.45 uur: Cardioloog over toestand Friso

Ruud Koster, cardioloog bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam vertelt wat er volgens hem op dit moment met prins Friso gebeurt. "Ik vermoed dat hij op grond van de manier waarop dit soort dingen standaard behandeld worden in een kunstmatige slaap wordt gehouden en zijn lichaamstemperatuur is verlaagd tot ergens tussen de 32 en 34 graden. Die temperatuur wordt 24 uur gehandhaafd."

"De schade die door het zuurstofgebrek aan de hersenen wordt toegebracht, ontstaat eigenlijk niet op het moment van het zuurstofgebrek, maar in de uren erna. Die schade kan je dan beperken door alle stofwisselingsprocessen te remmen en te vertragen. En die vertraging bereik je vooral met koeling."

08.04 uur: Koningin Noor bidt voor Friso

De Jordaanse koningin Noor zegt op Twitter te bidden voor de koningin en het gezin van prins Friso. Ook stuurde ze een persoonlijke tweet naar prinses Mabel: "Ik denk aan jou en bid voor je hele gezin." De beide koningshuizen zijn goed bevriend.

07.48 uur: 'Geen schedelbasisfractuur'

NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die toevallig ter plaatse was in het ziekenhuis van Innsbruck, meldt dat de prins geen schedelbasisfractuur heeft. Dat heeft Claudius Thomé, de behandelend arts van Friso gezegd tegen haar man, die neurochirurg is.

Er zouden verder geen verwondingen zijn aan het lichaam van de prins. Het grootste probleem is de ademnood waarin de prins heeft verkeerd, die zo'n 20 minuten duurde. De reanimatie zou vrij lang hebben geduurd en zijn temperatuur was toen hij werd gevonden 32 graden. Dat zou redelijk gunstig zijn omdat het lichaam bij een lagere temperatuur minder zuurstof nodig heeft.


07.39 uur: Geen nieuwe informatie

Een prognose over de toestand van prins Friso wordt pas over een paar dagen verwacht. Het laatste bericht is nog altijd dat hij niet buiten levensgevaar is, maar dat zijn toestand stabiel is.


07.33 uur: Marieke de Vries in Innsbruck

Het vakantieverblijf in Lech, waar de Oranjes logeren, is zo'n 100 kilometer van Innsbruck, waar de prins in het ziekenhuis ligt.

07.10 uur: Hotelmanager mee

De Oostenrijkse krant Kurier meldt dat de prins op het moment van het ongeluk werd vergezeld door een hotelmanager uit Lech. Of het gaat om de baas van het pension waar de koninklijke familie verblijft, is niet bekend; de burgemeester van Lech wilde zijn naam niet noemen.

07.02 uur: Beatrix en Mabel

Het is nog niet bekend waar koningin Beatrix en prinses Mabel de nacht hebben doorgebracht, meldt Marieke de Vries.

06.50 uur: Ochtendkranten Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is het ongeluk van de prins voorpaginanieuws. "Koningin Beatrix vreest voor haar zoon", kopt Chronik. Kronen Zeitung heeft het over een "lawine-drama". Volgens de krant "worstelt de prins met de dood."


06.40 uur: Eerste beeld aankomst in Lech

Prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn gisteravond met hun vrouw en kinderen aangekomen in Lech, bij het pension waar de koningin ook verbleef. Ze zijn niet meer naar het ziekenhuis gegaan.


06.39 uur: Verjaardag Christina

Prinses Christina wordt vandaag 65 jaar. De verjaardag wordt in besloten kring gevierd. Het is niet bekend of het ski-ongeval van prins Friso van invloed is op de viering.

06.15 uur: Geen nieuwe informatie

Vannacht is geen nieuwe informatie bekendgemaakt over de toestand van prins Friso. Het laatste bericht kwam gisteren aan het einde van de middag. Toen maakte de RVD bekend dat artsen in Innsbruck pas over een paar dagen een prognose kunnen geven.

Volgens verslaggever Marieke de Vries in Innsbruck kan de RVD zo weinig zeggen, omdat de prins niet meer tot het Koninklijk Huis behoort na zijn huwelijk met Mabel. Officieel vallen zij dus niet onder de RVD. "De woordvoerders zijn afhankelijk van wat de familie zegt."

De Vries kan daarom ook nog niet zeggen hoe en wanneer er weer nieuwe informatie over de prins naar buiten komt.

05.48 uur: Ski-ongeluk op voorpagina's

Het ski-ongeluk van prins Friso staat op de voorpagina's van alle kranten. Het AD schrijft groot op de voorpagina "Prins Friso vecht voor zijn leven". De Telegraaf besteedt vier pagina's aan het ongeluk.

Op de voorpagina van De Volkskrant staan foto's van prins Willem-Alexander en Máxima die gisteravond laat in Lech aankwamen.

Trouw schrijft dat medici na het ski-ongeluk in Lech rekening houden met alle scenario's. "In lawine is verstikking grootste gevaar", kopt de krant.

Het Nederlands Dagblad benadrukt de publieke rol van de prins.

05.04 uur: Extra journaals

Er zijn de komende ochtend vanaf 07.00 uur extra tv-journaals op Nederland 1. Om 7.00 uur begint ook een uitzending van het Radio 1 Journaal.

04.50 uur: Ook nieuws in buitenland

Het ongeluk van prins Friso is ook groot nieuws in het buitenland. "Heel Nederland leeft mee met koninklijke familie", schrijft het Noorse NRK.

De BBC schrijft over het ongeluk en heeft een biografie op de website staan. De omroep schrijft over zijn huwelijk met "human rights activist" Mabel Wisse Smit die misleidende informatie had gegeven over haar relatie met een "dead gangster".

04.30 uur: Eerste uren cruciaal

De eerste uren na een ongeluk met zuurstofgebrek zijn cruciaal. Cardioloog Ruud Koster van de Hartstichting zegt dat patiënten vaak in slaap worden gehouden. Ook wordt het lichaam van het slachtoffer de eerste 24 uur gekoeld om de stofwisseling te vertragen. Daardoor wordt de schade van het zuurstofgebrek beperkt.

02.40 uur: Geen nieuwe informatie verwacht

Vannacht wordt geen nieuwe informatie verwacht over de toestand van de prins. Volgens zijn artsen komt daar pas over enkele dagen meer duidelijkheid over.

01.59 uur: Foto

Een Oostenrijkse site heeft een foto gepubliceerd van de plek van het ongeluk. Volgens de website is de foto gemaakt door een ooggetuige.

01.34 uur: ORF kritisch

Het Oostenrijkse tv-journaal was gisteravond kritisch over het ski-gedrag van de prins. "Zoals vele skiërs die gisteren onder een lawine bedolven zijn, heeft ook prins Friso alle waarschuwingen in de wind geslagen. Hij is buiten de piste gaan skiën." In Lech am Arlberg gold gisteren alarmfase 4 op een schaal van 5 voor lawinegevaar.

00.58 uur: Willem-Alexander blijft in Lech

Prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn niet meer naar het ziekenhuis in Innsbruck gegaan. Volgens onbevestigde berichten zijn koningin Beatrix en prinses Mabel ook weer in Lech.


00.00 uur: Samenvatting van gisteren

Prins Friso werd gistermiddag omstreeks 12.15 uur bedolven door een lawine toen hij ondanks lawinewaarschuwingen buiten de officiële pistes aan het skiën was met een vriend.

Nadat de vriend alarm had geslagen, waren hulpdiensten na ongeveer twintig minuten ter plekke om Friso onder de sneeuw vandaan te halen. Hij is gereanimeerd en daarna overgebracht naar de intensive care van een ziekenhuis in Innsbruck. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is zijn situatie stabiel, maar hij is niet buiten levensgevaar.

Deel deze pagina

Video

Video en Audio

Meer video en audio