NOS NieuwsAangepast

Portret prinses Christina 65 jaar

De NOS heeft een portret gemaakt van prinses Christina, ter gelegenheid van haar 65ste verjaardag aanstaande zaterdag. De uitzending werpt een blik in haar verleden aan de hand van archiefbeelden en fragmenten uit interviews met de prinses.

Christina is niet alleen de jongste, maar ook de onbekendste zus van koningin Beatrix. Ze houdt er niet van om in de publiciteit te komen. Ze werd op 18 februari 1947 geboren als prinses Marijke, maar op 16-jarige leeftijd besloot ze om haar tweede naam, Christina, als roepnaam te gebruiken.

Greet Hofmans-affaire

Op jonge leeftijd werd al duidelijk dat de prinses kampte met een oogziekte, die het gevolg was van het feit dat haar moeder Juliana rode hond had gekregen tijdens haar zwangerschap. Koningin Juliana riep de hulp in van gebedsgenezeres Greet Hofmans. Ze hoopte dat Hofmans de oogziekte van haar jongste dochter kon genezen.

Tot grote ergernis van prins Bernhard raakte koningin Juliana steeds meer in de ban van de pacifistische ideeën van de gebedsgenezeres. De huwelijkse spanningen die daarop volgden, leidde bijna tot een constitutionele crisis.

Huwelijk

Toen Christina in 1975 trouwde met de Cubaanse katholiek Jorge Guillermo, vroeg het stel geen goedkeuring voor hun huwelijk aan de regering. Hiermee verloor Christina haar recht op de troon. Het echtpaar verhuisde naar New York en kreeg daar drie kinderen: Bernardo (1977), Nicolas (1979) en Juliana (1981).

Later keerde de prinses met haar gezin terug naar Nederland, waar ze in 1994 een scheiding aanvroeg. Twee jaar later verhuisde Christina met haar twee zoons naar New York. Haar dochter ging bij haar vader in Londen wonen.

Muziek

Het portret geeft ook een beeld van haar grote passie: muziek. Na een studie pedagogiek volgde ze een zangopleiding aan het conservatorium in Canada. Ze gaf zangles aan kinderen en zong regelmatig bij familiegelegenheden, zoals bij de begrafenissen van haar beide ouders.

De prinses verleende haar naam in 1990 aan een stichting voor musicerende jongeren, het Prinses Christina Concours, waar zij tevens erevoorzitter van is.

Christina woont en werkt tegenwoordig in Londen. Af en toe is zij in Nederland voor familiebezoek of bijzondere gebeurtenissen. Elk jaar is zij samen met koningin Beatrix aanwezig bij het jaarlijkse Koninginnedagconcert in Paleis Noordeinde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl