NOS NieuwsAangepast

William vliegt boven Falklands

De Britse prins William heeft zijn eerste testvlucht over de Falklandeilanden gemaakt. De komende zes weken gaat hij daar aan het werk als piloot van een reddingshelikopter.

De komst van de prins heeft de spanningen tussen Groot-Brittannië en Argentinië versterkt. Na de oorlog die beide landen in 1982 voerden over de eilandengroep in de Atlantische Oceaan zijn ze blijven ruziën over de Falklands.

Argentinië noemt de missie van prins William een provocatie. Volgens de Britse minister van Defensie is het enkel een routineklus. "De prins wordt ingezet net als alle andere Britse militairen."

De aanwezigheid van William op de Falklands ligt extra gevoelig bij de Argentijnen omdat zijn oom, prins Andrew, actief was als helikopterpiloot tijdens de Falklands-oorlog.

Claim

Aanleiding voor de spanningen tussen Groot-Brittannië en Argentinië is het Britse besluit om te gaan zoeken naar olie in de wateren rond de eilanden. Argentinië overtuigde daarna buurlanden ervan om geen schepen van de Falklands meer toe te laten in Zuid-Amerikaanse havens.

Argentinië vindt dat het recht heeft op de Falklandeilanden, omdat ze dicht bij het Zuid-Amerikaanse land liggen en omdat het land de eilanden zou hebben geërfd van het Spaanse koloniale rijk.

Groot-Brittannië zegt dat de bewoners Brits willen blijven. De Britse premier David Cameron beschuldigde Argentinië van kolonialisme omdat het land de Falklandeilanden blijft claimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl