Oranje Fonds viert tienjarig jubileum

Het Oranje Fonds bestaat vandaag 10 jaar. Het fonds werd in 2002 opgericht als nationaal huwelijksgeschenk voor prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Het paar is beschermheer en beschermvrouwe van het fonds.

In een interview met Linda de Mol op RTL 4 vertelt het prinselijk paar vanavond over hun betrokkenheid bij het fonds.

Doel van het fonds is mensen in Nederland meer bij elkaar te brengen door grote of kleine projecten. In 2011 gaf het Oranje Fonds financiële steun aan zo'n 7000 initiatieven in Nederland.

Zo gaat er geld naar dorpshuizen, jongerencentra, ouderensociëteiten en opvanghuizen, maar ook naar projecten begeleid wonen, taallessen door vrijwilligers en naar maatjes- en mentorinitiatieven. Daarnaast organiseert het Oranje Fonds grote landelijke campagnes als de Burendag en de vrijwilligersdag NL DOET.

Burendag

Het prinselijk paar is blij met de Burendag, vertellen ze in het interview met Linda de Mol. "Het is meestal in september, een moment dat de hectiek van de zomer achter de rug is," zegt Willem-Alexander. "Het is een moment om samen tot rust te komen voor de donkere dagen."

Zelf hebben ze ook contact met hun buren in Wassenaar. "Met Sint-Maarten gaan we met de kinderen langs de deuren", vertelt Máxima. "En we zien ze ook op school", aldus de prins.

Jaarlijks heeft het Oranje Fonds 32 miljoen euro te besteden. Het budget is voor het grootste deel afkomstig uit de opbrengsten van de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. De rest is afkomstig uit giften van particulieren en bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl