NOS NieuwsAangepast

Publiek herinnert zich 02-02-02

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn tien jaar getrouwd. Veel mensen hebben bijzondere herinneringen aan die zonnige februaridag in 2002 waarop het koninklijk paar elkaar het ja-woord gaf.

Zo werd de dochter van John en Sonja Hoogenboom geboren om 11.30 uur toen het huwelijk werd gesloten in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. "Pas nadat we van de verpleging beschuit met witte en oranje muisjes hadden gekregen, realiseerden we ons dat dit niet alleen door de geboorte van onze dochter Pien een bijzondere dag was."

Voor de ouders van het nu 10-jarige meisje waren de extra feestelijkheden die dag erg speciaal. "We hebben Willem-Alexander en Máxima ook nog een felicitatie gestuurd met het geboortekaartje daarbij. Waarschijnlijk hebben ze door alle hectiek na hun huwelijksdag geen reactie kunnen sturen", zegt Hoogenboom.

De kus

Veel mensen reisden tien jaar geleden naar Amsterdam om het huwelijksfeest van dichtbij mee te maken. Marieke Bak-Grimbrère vertrok de avond voor de bruiloft samen met haar nichtje naar de Dam. "Wat een bijzondere sfeer, wat een gezelligheid en wat een aangename temperatuur. Het was een nacht om nooit te vergeten."

De kus die het pasgetrouwde stel aan elkaar gaf op het balkon van het Paleis op de Dam, vonden de nichtjes heel speciaal. "Voor ons is het een geweldige herinnering, omdat wij direct daarna samen in beeld kwamen. We kregen veel reacties van familie en vrienden en dat gaf een koninklijk gevoel."

Koninklijk paard

Ook voor de bejaarde boer Wim Hartman uit Soest kreeg de huwelijksdag een bijzonder vervolg. Volgens buurtgenoot Hans Kruiswijk kwam Wim er via een tijdschrift achter dat een van de paarden die de Gouden Koets zouden trekken, door hem gefokt was. "Hij belde me meteen om het nieuws te vertellen. Ik nam contact op met de koninklijke stallen in Den Haag om ervoor te zorgen dat de twee elkaar nog eens zouden zien."

De mannen werden samen uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het paard. "Het werd een geweldige dag. Voor boer Wim, een enorme paardenliefhebber, was dit misschien wel de mooiste dag van z'n leven." Wim Hartman overleed in 2008.

Onvergetelijk

Jeanne van Roosmalen was samen met haar zus en neef drie dagen in Amsterdam om alle feestelijkheden rond het huwelijksfeest mee te maken. "Het idee kwam van mijn zus, die erg koningsgezind was. Ze was toen al erg ziek en wilde nog een keer zo'n gebeurtenis meemaken."

Op zaterdag stonden de drie om 07.00 uur op de Dam om een goede plek te veroveren. "We konden alles prima zien. De aankomst van het bruidspaar op de Dam, de aankomst van alle gasten die ze goed kende bij naam, ze vond het prachtig en genoot volop. Het handje van Claus is haar erg bijgebleven toen hij in de auto vertrok vanuit het paleis en de Gouden Koets vlak voor onze neus", zegt Van Roosmalen. Voor de zussen waren de drie dagen onvergetelijk. "We hebben er nog vaak over nagepraat. Het was een heel mooie herinnering voor mijn zus."

De zus van Van Roosmalen overleed een jaar later, maar haar plezier, verbazing, enthousiasme en meeleven op de huwelijksdag staat haar zus nog helder voor de geest. "Als ik Willem-Alexander en Máxima zie, zie ik mijn zus ook. We hebben het samen meegemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl