NOS NieuwsAangepast

Koningin aangekomen in Oman

Het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Oman is begonnen. Ze is op de luchthaven van de hoofdstad Muscat geland, in gezelschap van de kroonprins en prinses Máxima, voor een driedaags verblijf in het sultanaat.

Het gezelschap gaat als eerste naar het paleis van gastheer sultan Qabus, die de koningin bij de poort van Muscat opwacht voor een welkomstceremonie. Hij begeleidt haar dan naar het nabijgelegen Al Alam paleis. De stoet krijgt een ere-escorte mee van de Omaanse koninklijke garde en de Omaanse koninklijke politie.

Later op de dag volgt de koningin verschillende themabijeenkomsten, onder meer over de rol van vrouwen in Oman en over de handel met Nederland.

Tweede keer in een jaar

Het is de tweede keer binnen een jaar dat de koningin in de Golfstaat is. Aanvankelijk zou ze het staatsbezoek vorig jaar maart afleggen, maar dat werd op het laatste moment uitgesteld, nadat bij demonstraties in het land doden waren gevallen. Om het voor de sultan niet te pijnlijk te maken, ging de koningin op privébezoek.

Volgens minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is er sindsdien veel vooruitgang geboekt. Ook mensenrechtenactivist Khalid al Safi al Harabi zegt dat er veel is verbeterd. Hij zal koningin Beatrix ontmoeten. "Ik ga haar zeggen dat alles in Oman hetzelfde is gebleven en tegelijk is alles veranderd. Je ziet dat de mensen zich nu veel vrijer uiten, ze zijn niet bang meer."

In de slipstream van de Arabisch Lente was het vorig jaar 77 dagen gespannen in de Golfstaat. Overheidsgebouwen waren het doelwit van volkswoede. De politie, die geen protesten gewend was, schoot met scherp.

In november waren er verkiezingen waar alleen individuen aan mee konden doen. Politieke partijen zijn nog steeds verboden en de sultan heeft het laatste woord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl