Koningin roept op tot duurzaamheid

Koningin Beatrix leest de kersttoespraak 2011»
Koningin Beatrix leest de kersttoespraak 2011 NOS/Mike van Breemen

Koningin Beatrix heeft opgeroepen tot duurzaamheid. In haar kersttoespraak zei ze dat "zorgeloos wordt omgesprongen" met onze planeet. "Zelfzucht en de hang naar overdaad maken blind voor schade aan onze natuurlijke omgeving en ondermijnen gemeenschapszin."

Ondanks de crisis moet de kwaliteit van de toekomst meetellen bij besluiten, vindt het staatshoofd. "De aarde die het leven voedt, maar niet voor zichzelf kan spreken, moet een stem krijgen. In alle kleine en grote beslissingen zal die moeten doorklinken", zei Beatrix.

"Ook het leven van wie na ons komen, staat op het spel", zo zei ze. De koningin citeerde Mahatma Gandhi, die zei: "De aarde heeft wel genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte".

Positief

Koningin Beatrix prees de vaak kleine initiatieven om energie te besparen en om duurzaam te produceren en te consumeren. Ze noemde het positief dat het vaak jongeren zijn met zulke initiatieven.

Deel deze pagina

Video

De kersttoespraak van koningin Beatrix

De kersttoespraak van koningin Beatrix van 2011, zoals uitgezonden op radio 1. In haar toespraak besteedde de koningin vooral... aandacht aan het bewust omgaan met de natuur.

Audio

  • Wijffels: Er is heel veel initiatief op het gebied van duurzaamheid In haar kersttoespraak vroeg koningin Beatrix meer aandacht voor duurzaamheid. Een gesprek daarover met Herman Wijffels, hoogleraar... duurzaamheid.
  • De kersttoespraak van koningin Beatrix De kersttoespraak van koningin Beatrix van 2011, zoals uitgezonden op radio 1. In haar toespraak besteedde de koningin vooral... aandacht aan het bewust omgaan met de natuur.

Video en Audio

Meer video en audio