NOS NieuwsAangepast

4 sept: Een verstandshuwelijk

Op Nederland 1 zendt de NOS deze zomer de serie '60 jaar Oranje op tv' uit. In vijf afleveringen passeren bijzondere tv-fragmenten rond de Oranjes opnieuw de revue en worden aangevuld door nooit eerder vertelde verhalen van de betrokken programmamakers. Zij vertellen over de totstandkoming van de 'koninklijke' programma's in het algemeen en hun eigen rol in het bijzonder. De presentatie is in handen van Koos Postema.

Deel 5: Een verstandshuwelijk

Vanaf de beginjaren van de tv zitten televisie en koningshuis aan elkaar vast; gevangen in een verstandshuwelijk. Goed voor mooie uitzendingen met enorme kijkcijfers, maar ook voor tegengestelde belangen en lastige afwegingen.

In de laatste aflevering vanavond van NOS 60 jaar Oranje op televisie passeren de beeldbepalende momenten uit het leven van de koninklijke familie de revue. Mooie, maar ook verdrietige tijden. 60 jaar lang is de televisie bij al die hoogte- en dieptepunten en kleurt zo het beeld van ons koningshuis.

De camera's worden bepalend voor het imago van de Oranjes. Maar wie houdt daarbij de regie? En waar botsen de belangen? In 60 jaar ontwikkelt de verslaggeving op televisie zich: volgzaam en eerbiedig wordt kritisch en op emotie gericht. En de Oranjes leren met beelden hun voordeel te doen.

Koos Postema spreekt met programmamakers van toen en kijkt met hen terug op een verstandshuwelijk met 'royale' ups en downs. Aan het woord komen onder meer: Ed van Westerloo (oud-directeur NOS Televisie), Ad van Liempt (programmamaker/historisch journalist), Lars Andersson (oud-hoofdredacteur NOS Actueel), Eef Brouwers (oud-directeur Rijksvoorlichtingsdienst), Peter van der Vorst (royaltydeskundige RTL) en Marieke de Vries (verslaggever Koninklijk Huis NOS Nieuws).

Zondag 4 september, 23.00 uur, Nederland 1. U kunt de uitzending ook hier volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl