NOS NieuwsAangepast

60 jaar Oranje op tv

Sinds het prille begin van de televisie, nu zestig jaar geleden, maakt de NOS (vroeger NTS) programma's over het Koninklijk Huis. Op nos.nl/koningshuis blikken we terug op zestig jaar televisiegeschiedenis rond de Oranjes met 60 memorabele tv-fragmenten.

Van huwelijken tot huldigingen, van de kus van Jos Brink tot de stropdas van prins Claus, van chocolademelk op Soestdijk tot schaatsende Oranjes op Koninginnedag. Samen vormen deze fragmenten een beeld van de ontwikkelingen rond het koninklijk huis, waarbij de camera steeds bepalender is geworden voor het imago van de Oranjes.

In de eerste jaren is de verslaggeving rond het Koninklijk Huis volgzaam en eerbiedig. In de loop van de tijd worden de Oranjes steeds kritischer gevolgd en speelt emotie een steeds belangrijker rol. Dankzij televisie wordt de zichtbaarheid van de moderne monarchie steeds groter. In hun haat-liefde verhouding met de media, die zij vaak als opdringerig ervaren, leren de Oranjes hun voordeel te doen met de camera's.

Serie '60 jaar Oranje op tv'

Op Nederland 1 zendt de NOS vanaf 9 augustus de serie '60 jaar Oranje op tv' uit. In vijf afleveringen passeren bijzondere tv-fragmenten rond de Oranjes opnieuw de revue en worden aangevuld door nooit eerder vertelde verhalen van de betrokken programmamakers. Zij vertellen over de totstandkoming van de 'koninklijke' programma's in het algemeen en hun eigen rol in het bijzonder.

De presentatie is in handen van Koos Postema (79). Hij ontvangt op paleis Soestdijk onder andere regisseur Rudolf Spoor en oud-directeur van de Rijksvoorlichtingsdienst Eef Brouwers. Ook cabaratière Sanne Wallis de Vries, royaltydeskundige Peter van der Vorst en Willem-Alexander-imitator Carlo Boszhard komen aan het woord.

Postema was tijdens zijn carrière als journalist en presentator zelf betrokken bij talloze programma's over het Koninklijk Huis en (live-)uitzendingen van grote koninklijke evenementen.

NOS 60 jaar Oranje op tv is vanaf dinsdag 9 augustus (22.05 uur) vijf weken lang te zien op Nederland 1. U kunt alle uitzendingen ook volgen via nos.nl/koningshuis.

De komende uitzending: Zondag 4 september, deel 5: Een verstandshuwelijk (23.00 uur, Ned.1)

Deze uitzendingen kunt u terugkijken:

Dinsdag 9 augustus, deel 1: Verliefd, verloofd, getrouwd Dinsdag 16 augustus, deel 2: De interviews Dinsdag 23 augustus, deel 3: De troonswisseling Dinsdag 30 augustus, deel 4: Koninklijke humor

Bekijk hier de promo van 60 jaar Oranje op tv

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl