NOS NieuwsAangepast

23 aug: De troonswisseling

Op Nederland 1 zendt de NOS deze zomer de serie '60 jaar Oranje op tv' uit. In vijf afleveringen passeren bijzondere tv-fragmenten rond de Oranjes opnieuw de revue en worden aangevuld door nooit eerder vertelde verhalen van de betrokken programmamakers. Zij vertellen over de totstandkoming van de 'koninklijke' programma's in het algemeen en hun eigen rol in het bijzonder. De presentatie is in handen van Koos Postema.

Deel 3: De troonswisseling

Vanavond staat de troonswisseling in 1980 centraal, in de derde aflevering van '60 jaar Oranje op tv'.

"Voor ieder mens is er een tijd gekomen..." Zo begint koningin Juliana haar televisietoespraak op 31 januari 1980 waarin ze bekend maakt dat haar dochter Beatrix op 30 april van datzelfde jaar koningin zal worden.

Op 30 april treft de nieuwe koningin een weinig feestelijke hoofdstad aan. Kunnen de festiviteiten wel doorgaan temidden van krakers en rookbommen? Een reconstructie van de bekendmaking van de troonswisseling en van de verslaggeving rond de inhuldiging zelf.

Met oud-verslaggever Marijn de Koning, regisseur Martijn Lindenberg (destijds ingevlogen vanaf de Olympische Spelen in Lake Placid), oud-directeur NOS Televisie Ed van Westerloo en toenmalig eindredacteur van de NCRV Kees van Langeraad. Ook Koos Postema zelf was op 30 april 1980 als verslaggever op de Dam aan het werk.

Dinsdag 23 augustus, 22.20 uur, Nederland 1. U kunt de uitzending ook hier volgen. (herhaling: zaterdag 28 augustus, 00.05 uur, Nederland 1)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl