NOS NieuwsAangepast

Rol staatshoofd voorlopig onveranderd

Het kabinet wil niets veranderen aan de rol van de koning of koningin. Premier Rutte heeft over die rol een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. De Tweede Kamer had hem daar om gevraagd.

'Eisen van de tijd'

Rutte schrijft nu dat het koningschap zich steeds al heeft weten te moderniseren en aan te passen aan de eisen van de tijd.

Hij voelt er niets voor de koningin uit de regering te halen, zoals de PVV, GroenLinks, SP en D66 willen.

'Symbool van macht'

De premier benadrukt dat de ministers samen besluiten nemen in de ministerraad. "De koning is geen lid van de ministerraad en is ook geen regeringsleider. Als staatshoofd heeft de koning het recht te worden "ingelicht, aan te moedigen en te waarschuwen", schrijft Rutte.

"De koning is wel het symbool van de macht, maar bezit zelf géén eigen macht. Dat betekent niet dat de koning geen gezag heeft", schrijft Rutte.

Volgens de premier vervult de koningin een waardevolle rol als staatshoofd en heeft ze een samenbindende, vertegenwoordigende en bemoedigende rol.

'Helderder dan ooit'

Rutte lijkt steun te krijgen van een Kamermeerderheid. PvdA-Kamerlid Heijnen, één van de initiatiefnemers van de discussie over moderniseren van het koningschap, vindt dat nu helderder dan ooit op papier staat, dat de koning geen eigen politiek macht heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl