NOS NieuwsAangepast

Kroonprins bezoekt Groenlandse ijskap

Prins Willem-Alexander vertrekt naar Groenland voor een vijfdaags bezoek. Hij is uitgenodigd door het Wereld Natuur Fonds (WNF) om mee te doen met de missie SILA.

De reis staat in het teken van de smeltende ijskap op Groenland. Het WNF wil "de dialoog bevorderen over het kwetsbare poolgebied, dat tevens grote economische waarde heeft".

Door de terugtrekkende ijskap op het eiland kan de zeespiegel stijgen, maar worden aan de andere kant de natuurlijke rijkdommen die in de bodem zitten bereikbaar. Onder de Groenlandse bodem zouden grote hoeveelheden olie en gas zitten. Volgens het WNF gaat het erom onnodige schade aan natuur en milieu te voorkomen en "een zo duurzaam mogelijke ontwikkeling van het poolgebied te bevorderen".

Onderzoek

Behalve de kroonprins gaan als belangrijke gasten professor Robbert Dijkgraaf (voorzitter KNAW) en Erik Oostwegel (bestuursvoorzitter Royal Haskoning) mee. De reis, die morgen begint, wordt geleid door WNF-directeur Johan van de Gronden.

Zij zullen worden bijgepraat door Nederlandse wetenschappers over de stand van het onderzoek naar de ijskap. Ook is er een bijeenkomst met de Groenlandse premier Kleist en vertegenwoordigers van inheemse volkeren. De Nederlanders zullen één nacht kamperen op een gletsjer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl