NOS NieuwsAangepast

Ontspannen sfeer bij Koninginnedag in Limburg

De viering van Koninginnedag in Thorn en Weert is vlekkeloos verlopen. In een zonovergoten Limburg liep de koninklijke familie ontspannen langs talrijke activiteiten, optredens en andere presentaties.

De complete koninklijke familie (behalve de jonge kinderen) kwam vanochtend rond 10.00 uur aan in Thorn. Daar werd het gezelschap verwelkomd door burgemeester Strous van de gemeente Maasgouw, waartoe Thorn behoort.

Bekijk de sfeerimpressie van het bezoek van de Oranjes aan Limburg

Hakken

De burgemeester had de prinsessen van tevoren geadviseerd niet op hoge hakken naar Thorn te komen, omdat het moeilijk lopen is op de kleine keitjes in de straten van Thorn. Maar zoals hij verwacht had, hadden de prinsessen niet naar hem geluisterd. "Ik heb u gewaarschuwd", grapte hij, toen hij de schoenen van de prinsessen zag.

In het kleine witte dorpje Thorn stonden zo'n twee- à drieduizend mensen langs de route om de Oranjes te zien. Dat waren er minder dan verwacht, maar volgens de burgemeester was het gezellig druk in het plaatsje.

Thorn staat bekend om zijn 'stiftdames', die vroeger de dienst uitmaakten in het dorp. Ze sloegen ook hun eigen munt. De koningin kreeg een voor de gelegenheid nieuw gegoten munt uitgereikt door verklede stiftdames.

Tango

Prinses Máxima genoot van de tango die onderweg werd gespeeld en prins Willem-Alexander maakte van de gelegenheid gebruik even het orkest te dirigeren.

De koningin had er duidelijk plezier in een woestijnhavik op haar arm te nemen. Daar heeft ze ervaring in: tijdens het staatsbezoek aan Qatar in maart nam ze ook een havik op haar arm.

De jarige Pieter van Vollenhoven werd in Thorn, en later ook in Weert, toegezongen door het enthousiaste publiek. Hij is vandaag 72 jaar geworden, al deed hij graag anders geloven: "Jaa, 27 hoor!"

Paarden

Tegen 12.00 uur kwam het koninklijk gezelschap aan in Weert, waar langs de hele route een twee meter brede oranje loper was uitgerold. In Weert kregen de Oranjes veel activiteiten voorgeschoteld die met paarden te maken hebben. Weert staat bekend als paardenstad.

De koningin toonde veel belangstelling voor de paarden. Ze rijdt zelf nog steeds graag paard. De prinsen Bernhard en Pieter-Christiaan moesten op dat moment even een ommetje maken; zij zijn allergisch voor paarden.

Ook de tien schutterijen van Weert presenteerden zich aan de koninklijke familie.

In Weert stonden verder veel sportactiviteiten op het programma. Prinses Máxima waagde zich aan een potje volleybal, prins Pieter-Christiaan liep met zijn nieuwe, gladde schoenen over een touwbrug en een paar prinsen deden mee aan een hockeywedstrijdje.

Vlaai

Een Koninginnedag in Limburg zonder vlaai is natuurlijk ondenkbaar. Het gezelschap maakte kennis met de vlaaienbakkers en mochten natuurlijk uitgebreid proeven.

Koninginnedag werd kort na 13.30 uur afgesloten op het balkon van het oude raadhuis aan de markt in Weert. De koningin bedankte Thorn en Weert, ook namens haar familie, voor een 'ongelofelijke dag'. "Het was voor ons een feest om uw koninginnedag mee te vieren." Ze prees verder de hartelijkheid en inzet van de mensen in Thorn en Weert.

De politie heeft tijdens het koninklijk bezoek acht mensen aangehouden. Dat gebeurde omdat ze niet wilden zeggen wie ze waren of omdat ze zich niet hielden aan bevelen. Alle arrestanten zijn na het bezoek op vrije voeten gesteld of komen in de loop van vandaag weer vrij.

Lees hier het uitgebreide verslag van Koninginnedag in Thorn in Weert in het .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl