NOS NieuwsAangepast

Economie centraal bij staatsbezoek Beatrix

"Maxima betovert Berlijn", "Nederlands koningshuis zorgt voor glans in Berlijn" en "Koningin Beatrix stelt troonopvolger voor" koppen Duitse kranten deze week. De krant Der Tagesspiegel houdt zelfs een Beatrix-blog bij met alle activiteiten van de koningin tijdens haar tweede staatsbezoek aan Duitsland.

Het koninklijk bezoek gaat in de Duitse media niet gelijk over de achterliggende belangen.

Economie

Maar voor veel bedrijven is het economische aspect van het bezoek waar het allemaal om draait. Dat komt door de grote belangen voor beide landen. Niet voor niets zijn ook ministers en een staatssecretaris erbij in Duitsland.

Minister Verhagen van Economische Zaken was bij een bijeenkomst voor het Duitse en Nederlandse bedrijfsleven. Voor de post Buitenlandse Zaken begeleiden minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen om beurten de koninklijke delegatie.

Export

Met name op economisch gebied zijn de banden tussen Duitsland en Nederland innig. Voor Nederland is Duitsland een belangrijk exportland: van elke euro die met export wordt verdiend, komt bijna 20 cent uit Duitsland. Het buurland is Nederlands grootste handelspartner.

Andersom staat ons land bij Duitsland niet op de eerste plaats. Maar met 63 miljard euro per jaar is Nederland, net achter de VS, Duitslands derde exportpartner. Genoeg mogelijkheden voor Nederland dus.

Diensten

Tijdens het staatsbezoek wordt er vooral gefocust op de export van diensten. Nederlandse bedrijven als ING en Stage Entertainment doen het al goed in Duitsland. ING DiBa, zoals de bank daar heet, is zelfs de grootste internetbank van het land.

Maar niet alleen in Berlijn is er aandacht voor de economie. Vrijdag bezoekt de koningin deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar in het geïndustrialiseerde Ruhrgebied de focus ligt op de bouwsector. In de grensstreek wordt er al veel samengewerkt op het gebied van diensten.

President Wulff zei het al tijdens het staatsbanket: onze economieën zijn zo nauw met elkaar vervlochten; het is een band die niet tussen veel landen bestaat. Het bezoek van de koningin helpt zeker om de banden nog verder aan te halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl