NOS NieuwsAangepast

Oranjes bezoeken historische binnenstad Dresden

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima hebben vandaag, op de derde dag van hun staatsbezoek aan Duitsland, de historische binnenstad van Dresden bezocht.

Na aankomst werd het koninklijk gezelschap ontvangen op de Staatskanselarij door minister-president Stanislaw Tillich van de deelstaat Saksen.

Ondanks het regenachtige weer maakten de koningin en het prinselijk paar een stadswandeling langs de monumentale gebouwen in het centrum van de stad. Ze liepen onder meer langs het paleiscomplex Zwinger. Honderden inwoners en toeristen stonden langs de route om een glimp van de Oranjes op te vangen. Ook was er veel belangstelling van de Duitse pers.

Frauenkirche

Het gezelschap bezocht ook de Frauenkirche, de kerk die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gebombardeerd. Ook een groot deel van de stad werd tijdens dat bombardement verwoest.

De binnenstad werd na de oorlog weer opgebouwd. De Frauenkirche werd pas begin deze eeuw volledig gerestaureerd en in 2005 weer in gebruik genomen. De kerk staat sindsdien symbool voor vrede en verzoening. Koningin Beatrix heeft eind jaren negentig, tijdens een privé-bezoek, een donatie gedaan voor de wederopbouw van de kerk.

De wandeling eindigde in het Grünes Gewölbe, de schatkamer van de Saksische keurvorsten. Daar bekeken de Oranjes de enorme collectie kunst en antiek.

Schone energie

De middag staat in het teken van de economie. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima bezoeken een producent van zonnepanelen en wonen een seminar bij over schone energie. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan de dansacademie.

Vrijdag 15 april doet de NOS verslag van het staatsbezoek in het programma 'NOS De koningin in Duitsland', 19.25 - 19.50 uur, Ned. 1. Astrid Kersseboom presenteert het programma vanuit het Eurode Business Center op de Nederlands-Duitse grens tussen Kerkrade en Herzogenrath. Hier sluit de koningin haar staatsbezoek ook af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl