NOS NieuwsAangepast

Een toefje oranje in de Duitse pers

Door correspondent Wouter Meijer in Berlijn

In de grootste krant van Europa is het staatsbezoek van koningin Beatrix geen voorpaginanieuws, maar ze krijgt wel de hele achterpagina. Een hele pagina foto's en kleine opmerkingen en anekdotes, daar is BILD kampioen in. Dat de president Máxima hielp met de koptelefoon voor de vertalingen, en wat de koningin tegen de scholieren zei die haar met vlaggetjes opwachten (ja dat gebeurt nog).

Veel foto's ook in andere kranten, en een voor de hand liggende woordgrap: Maximal, of soms Maximaaal. De jurken (drie tenues op de eerste dag) en de hoeden. Lichte verbazing over de gewoonte dat de vorstin haar hoed altijd op houdt, ook bij het eten.

Aftreden

Opvallend is dat in de Duitse media veel vrijer wordt gesproken over het mogelijk aanstaande aftreden van koningin Beatrix. Soms wel via een omweg: "Niemand zal het openlijk zeggen, maar dit wordt gezien als afscheidsbezoek", maar het wordt overal vermeld. En dan is het voor de hand liggend dat ze haar opvolger aan de oosterburen presenteert. Die dan overigens vooral geïnteresseerd zijn in de vrouw van de kroonprins: Máxima krijgt in veel kranten grotere foto's dan Beatrix.

Regen

Vandaag is het weer nog minder mediageniek dan gisteren. Daarom verviel de eerste gelegenheid voor pers en publiek om de koningin, kroonprins en prinses te zien, letterlijk in het water. De wandeling die hoge gasten traditioneel door de Brandenburger Tor maken, werd afgezegd. Jammer voor veel Duitse oranjefans, want dit was een van de plekken waar ook gewone toeschouwers alles goed hadden kunnen bekijken.

De komende dagen bezoekt het koninklijke gezelschap Dresden, Essen en Herzogenrath. Daar gonst het al van de nieuwsgierigheid, dat zijn bovendien steden die niet iedere week hoog bezoek ontvangen zoals Berlijn. In Dresden zal de koningin "dichtbij de mensen" komen, en "op haar eigen verzoek" in contact komen met de bevolking. Dan maar hopen dat ze een weerbestendige hoed kiest, want ook daar wordt bar weer verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl