NOS NieuwsAangepast

Eerste dag staatsbezoek aan Duitsland

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn begonnen aan hun staatsbezoek aan Duitsland. Rond half elf vanochtend arriveerden ze op vliegveld Tegel in Berlijn. Op Slot Bellevue werden ze welkom geheten door bondspresident Christian Wulff (51) en zijn echtgenote Bettina (37).

Bij het paleis, de officiële ambtswoning van de president, wapperden Duitse en Nederlandse vlaggen en in de ontvangsthal was speciaal voor de Nederlandse gasten een boeket rood-wit-blauwe bloemen neergezet.

Koningin Beatrix inspecteerde in de stromende regen de erewacht. Tientallen Nederlandse kinderen waren opgetrommeld om de Oranjes toe te juichen.

Bondskanselier Merkel

In het Bundeskanzleramt, vlakbij de rivier de Spree, had het koninklijk gezelschap een lunch met bondskanselier Angela Merkel. Daarna legde de koningin een krans bij de Neue Wache, een monument voor slachtoffers van oorlog en geweld.

Morgen maakt de koningin met burgemeester Wowereit van Berlijn een wandeling bij de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland. De economische ontwikkeling van Berlijn komt aan bod tijdens een boottocht over de Spree.

Het bezoek aan Duitsland is het 49ste staatsbezoek dat koningin Beatrix aflegt sinds haar aantreden in 1980. In 1982 bracht ze, samen met prins Claus, haar eerste staatsbezoek aan Duitsland.

De NOS doet vrijdag 15 april verslag van het staatsbezoek in het programma NOS De koningin in Duitsland, 19.25-19.50 uur (Ned. 1)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl