NOS NieuwsAangepast

Beatrix op staatsbezoek in Duitsland

Koningin Beatrix begint vandaag aan een vierdaags staatsbezoek aan Duitsland, in gezelschap van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Het is het tweede staatsbezoek van de koningin aan Duitsland, dat in het teken staat van 'het nieuwe Duitsland'. Het eerste staatsbezoek, toen nog aan West-Duitsland, was in 1982.

Precies twintig jaar geleden, op 25 april 1991, was koningin Beatrix het eerste buitenlandse staatshoofd dat een officieel bezoek bracht aan het herenigde Duitsland.

Politieke delegatie

Nederland onderhoudt zowel op economisch als op politiek terrein intensieve banden met Duitsland. Nederland is de grootste buitenlandse investeerder in Duitsland en het handelsvolume tussen beide landen omvat ruim 130 miljard euro per jaar.

Tijdens dit staatsbezoek is er veel aandacht voor de ontwikkeling die Duitsland heeft doorgemaakt sinds de hereniging in 1990.

De koningin wordt ook vergezeld door een politieke delegatie: minister Rosenthal en staatssecretaris Knapen van Buitenlandse Zaken en minister Verhagen van Economische Zaken, zullen ieder een deel van het programma bijwonen.

Brandenburger Tor

Het koninklijk gezelschap wordt dinsdag begroet door bondspresident Wulff op Schloss Bellevue. Vervolgens is er een ontmoeting met bondskanselier Merkel. De koningin legt een krans bij de Neue Wachem, het monument voor slachtoffers van oorlog en geweld. 's Middags is er een rondetafelconferentie met het Nederlandse en Duitse bedrijfsleven, waar ook minister Verhagen aanschuift. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in Schloss Bellevue.

Woensdag maakt de koningin met burgemeester Wowereit van Berlijn een wandeling bij de Brandenburger Tor, het symbool van het verenigde Duitsland. Vanaf het uitzichtplatform van de 368 meter hoge televisietoren krijgt het koninklijk gezelschap uitleg over de politieke, maatschappelijk en stedenbouwkundige ontwikkeling van Berlijn in de afgelopen 20 jaar. De economische ontwikkeling komt aan bod tijdens een boottocht in 'Der Fliegende Holländer' over de Spree.

De koningin, prins en prinses spreken tijdens de themalunch 'Generatie 90' met Duitse jongeren die zijn geboren kort voor of na de val van de Muur. Het gesprek zal gaan over de eenwording en wat het nieuwe Duitsland voor hen betekent.

Als dank voor haar ontvangst in Duitsland biedt de koningin in de Berliner Philharmonie een concert aan van het Koninklijk Concertgebouworkest, onder leiding van Mariss Jansons. Violiste Janine Jansen treedt op als soliste.

Economie

Op de derde dag reist het gezelschap naar Dresden, waar ze de Frauenkirche bezoeken. De kerk, die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd en daarna weer opgebouwd, staat nu symbool voor vrede en verzoening.

Het middagprogramma staat in het teken van de economische ontwikkeling van Saksen. Prins Willem-Alexander houdt een toespraak op het seminar 'Innovatie voor schone energie' dat wordt bijgewoond door ondernemers en wetenschappers uit Duitsland en Nederland. De dag wordt afgesloten met een bezoek aan dansacademie Palucca.

De vierde en laatste dag wordt de deelstaat Noordrijn-Westfalen aangedaan. Hier bezoekt de koningin het Ruhrmuseum en het voormalig mijnencomplex Zeche Zollverein, dat op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat.

De koningin en het prinselijk paar sluiten het staatsbezoek af met een bezoek aan het Eurode Business Center, op de Nederlands-Duitse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade.

NOS De koningin in Duitsland, vrijdag 15 april 2011, 19.25-19.50 uur (Ned. 1)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl