NOS NieuwsAangepast

Duitse 'royaltywatcher' verklaart populariteit Oranjes

Rolf Seelmann-Eggebert is journalist bij NDR-televisie en is in Duitsland een van de bekendste 'royaltywatchers'. Dit artikel is gebaseerd op een uitgebreid interview dat correspondent Wouter Meijer met hem had naar aanleiding van het aanstaande staatsbezoek van koningin Beatrix aan Duitsland.

Het Nederlandse koningshuis geniet in Duitsland grote bekendheid en populariteit. Volgens journalist en royalty-expert Rolf Seelmann-Eggebergt ligt de verklaring daarvoor in het feit dat beide landen buren zijn, die veel contact met elkaar hebben. Daarnaast heeft Duitsland in het verleden diverse echtgenoten geleverd aan leden van het Nederlandse koningshuis. Ook het feit dat de koninklijke familie goed Duits spreekt speelt een rol.

Temperament

Seelmann-Eggebert was zelf verrast dat prins Willem-Alexander brak met de 'traditie' om een partner in het buurland te zoeken en koos voor een Argentijnse.

"Maar Máxima is ons inmiddels net zo lief als een Duitse prinses geweest zou zijn. We hebben met haar meegeleefd hoe ze heeft moeten vechten om in Nederland als prinses geaccepteerd te worden. We hebben ook een paar tranen weggeslikt, toen zij haar emotie liet zien bij de Argentijnse tango tijdens de huwelijksdienst. Wij vinden haar een geweldigde en verfrissende jonge vrouw."

Hij prijst Máxima om haar temperamentvolle en open karakter. Hij gelooft dat zo snel is geaccepteerd, omdat ze is gebleven wie ze was en omdat ze zo snel Nederlands heeft geleerd. "En een beetje Zuid-Amerikaans temperament doet de Nederlanders goed."

Oorlog

Seelmann-Eggebert erkent dat beide landen sinds de Tweede Wereldoorlog een lange weg hebben afgelegd, ook in de onderlinge verhoudingen. "Prins Claus kreeg destijds niet zo'n mooie ontvangst toen hij prins-gemaal werd in Nederland. De problemen tussen Nederlanders en Duitsers waren nog groot. Maar toen prins Claus stierf, was hij een van de populairste leden van het koningshuis. Wat dat betreft heeft er een duidelijke ontwikkeling plaats gevonden."

"Je moet ook niet vergeten dat het Nederlandse koningshuis in de oorlog een symbool was van het verzet tegen de Duitse bezettingsmacht. Het heeft tijd gekost om het verleden te overwinnen."

Vermaak

Duitsland kent sinds 1918 geen monarchie meer als staatsvorm. Toch is de belangstelling in Duitsland voor de Europese 'royals' onverminderd groot. "De monarchie heeft een groot entertainingsgehalte. Het biedt veel meer vermaak dan een republikeinse regering. In Duitsland vinden we het leuk dat de pracht en praal van een koningshuis er nog is in andere Europese landen. Maar als je in een enquête de Duitsers zou vragen of ze de monarchie weer terug zouden willen, is er maar een heel klein percentage dat 'ja' zegt."

Seelmann-Eggebert zegt zichzelf in Duitsland een overtuigd republikein te voelen. "Maar ik kan me voorstellen dat ik in Nederland of Groot-Brittannië een overtuigde monarchist zou zijn." Het fascineert hem hoe de monarchie als staatsvorm in 10 Europese landen overleefd heeft, ondanks alle moderne maatschappelijke ontwikkelingen.

Voorbeeldfunctie

Het Nederlandse koningshuis vindt Seelmann-Eggebert een goed voorbeeld van een moderne monarchie, waarin het ambt 'met warme hand' wordt doorgegeven aan de volgende generatie. "In Nederland ziet een vorst of vorstin het niet als plicht om tot de laatste adem op de troon te blijven. Dat gebeurt in de meeste andere monarchieën wel. Men kan wat dat betreft van het Nederlandse voorbeeld leren."

Volgens Seelmann-Eggebert heeft koningin Beatrix haar land een goede dienst bewezen door haar ambt naast de symbolische functie ook duidelijk inhoud te geven.

De Duitsers zijn al zo lang gewend aan koningin Beatrix, dat haar staatsbezoek deze week aan Duitsland niet als een 'sensationele gebeurtenis' ervaren zal worden, meent Seelmann-Eggebert. Maar hij verwacht dat er weldegelijk ruime aandacht voor zal zijn.

"We weten ook dat zij de eerste vorstin was die na de Duitse hereniging naar Duitsland kwam. Ze zal vooral in Noordrijn-Westfalen ervaren hoe welkom ze is, want Noordrijn-Westfalen heeft van oudsher een sterke band met Nederland."

De NOS zendt een verslag van het staatsbezoek aan Duitsland uit op vrijdag 15 april, 19.25 - 19.50 uur op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl