Portret van Máxima bij de NOS

Vanaf het moment dat prinses Máxima officieel door prins Willem-Alexander wordt voorgesteld aan het Nederlandse volk, steelt zij de harten van de Nederlanders. Ze groeit in het afgelopen decennium uit tot het populairste lid van het Koninklijk Huis. Tegelijkertijd is Máxima een moderne vrouw die het moederschap combineert met een maatschappelijke carrière.

'Máxima, portret van een prinses' geeft een exclusief inkijkje in deze facetten van het leven van de vrouw van het aanstaande staatshoofd. Aanleiding voor de film is de veertigste verjaardag van prinses Máxima op dinsdag 17 mei en het feit dat het tien jaar geleden is dat de verloving van prins Willem-Alexander en prinses Máxima werd bekendgemaakt.

NOS-programmamaker Etienne Glebbeek volgde prinses Máxima sinds september 2010 bij zowel haar werkzaamheden als bij privémomenten. Presentator Dominique van der Heyde sprak viermaal uitgebreid met haar.

Het materiaal is samengevoegd tot een vijftig minuten durende film die maandag 16 mei, aan de vooravond van de veertigste verjaardag van prinses Máxima, te zien is op Nederland 1, vanaf 20.30 uur.

Pleinmoeder

De NOS kreeg de mogelijkheid de wijze waarop de prinses werk en privé combineert in beeld te brengen. In de uitzending is prinses Máxima te zien in haar rol als moeder op de Eikenhorst, onder meer bij de sinterklaasviering, maar ook als 'pleinmoeder' van de Bloemcampschool in Wassenaar. Alledrie de dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima - Amalia, Alexia en Ariane - gaan hier naar school.

Ook volgde de NOS Máxima tijdens haar werkzaamheden voor de Verenigde Naties en bijvoorbeeld het Oranje Fonds en de Nederlandse Raad voor Microfinanciering.

Zo was de NOS erbij toen de prinses, rondom de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, sprak met secretaris-generaal Ban Ki-moon en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Werkbezoeken

Ook ging de NOS-équipe mee naar een repetitie van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan Máxima beschermvrouwe is. Verder zijn er opnamen gemaakt bij een vergadering van de Raad voor Microfinanciering en tijdens verschillende werkbezoeken die prinses Máxima heeft gebracht aan projecten van het Oranje Fonds en op het gebied van financiële bewustwording.

'Máxima, portret van een prinses' is voor programmamaker Etienne Glebbeek (1968) de vierde Koninklijk Huis-documentaire. Eerder maakte Glebbeek portretten van prinses Juliana ('Juliana, mevrouw majesteit, 2009), koningin Beatrix (Veelbesproken onbesproken, koningin Beatrix 70 jaar, 2008) en de necrologie van prins Bernhard.

'Maxima, portret van een prinses', maandag 16 mei, 20.30 uur op Nederland 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl