NOS NieuwsAangepast

Rondlopen tussen de spullen van Juliana

Voor het eerst in de geschiedenis is er een grote publieke verkoop van spulletjes van het Koninklijk Huis. Veilinghuis Sotheby's opent dinsdag zijn deuren voor de kijkdagen van de erfstukken van koningin Juliana.

Na de dood van Juliana werden al haar bezittingen verdeeld onder haar vier dochters en hun kinderen. De spullen die zij niet willen hebben, worden nu door Sotheby's geveild voor het goede doel.

Topstuk

Het topstuk van de veiling is een porseleinen Doccia Ginori-servies dat tussen de veertig- en zestigduizend euro moet opbrengen. Het servies werd al gebruikt door koning Willem III.

Ook veel zilveren voorwerpen vallen in de hoogste prijscategorie, zoals een zilveren dienschaal uit Hoorn (25.000-35.000 euro), kandelaars en een vaas (beiden 15.000-20.000 euro).

Maar ook voor bieders met een smallere beurs is de veiling interessant. Op een klein houten bureautje kan al vanaf 25 euro worden geboden. Veel glas- en servieswerk staat te koop voor een prijs tussen vijftig en honderd euro en een metalen waterkan met daarop de letter E van Emma staat voor honderd euro in de catalogus.

Paleis Soestdijk

De meeste van de 1725 kavels die onder de hamer gaan, komen uit Paleis Soestdijk. Van de opbrengst, die geschat wordt op 1,5 miljoen euro, gaat de helft naar het Rode Kruis. De andere helft wordt verdeeld onder het Prinses Beatrixfonds, het Rode Kruis en het Prinses Christina Concours en het NatuurCollege. Deze doelen zijn uitgekozen door de vier dochters van Juliana.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl