NOS NieuwsAangepast

Oranje jaaroverzicht

Bekijk het NOS Oranje jaaroverzicht 2010

Januari

De Oranjes hebben in 2009 imagoschade opgelopen door de kwestie rond de vakantievilla in Mozambique en de discussie over de hogere toelages die leden van Koninklijk Huis krijgen in tijden van recessie. De kritiek heeft zijn weerslag op het vertrouwen in het koningshuis. Op 30 januari meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag dat het vertrouwen in prins Willem-Alexander als troonopvolger is gedaald. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent hem geschikt vindt als toekomstig koning, een jaar eerder was dat nog ruim 80 procent. Over het algemeen wordt hij meer als mens gewaardeerd (leuke vader, gevoel voor humor) dan als toekomstig vorst.

De kritiek raakt vooral Willem-Alexander, want Máxima is nog steeds het populairste lid van het Koninklijk Huis. Haar man is gedaald van de tweede naar de vierde plaats. Als reden voor het gedaalde vertrouwen noemen veel mensen het huis in Mozambique en zijn 'jetsetterige' levensstijl. Beatrix gaat van de derde naar de tweede plaats.

Februari

De Volkskrantjournalisten Jan Hoedeman en Remco Meijer presenteren op 25 februari de biografie van prins Willem-Alexander: 'Willem IV, van prins tot koning'. Het boek schetst, met opmerkelijke details, 'the making of a King', zoals de schrijvers het zelf noemen. De schrijvers spraken met tientallen mensen die met de prins te maken hebben gehad. Het boek schetst een beeld van een jongen die in eerste instantie kroonprins tegen wil en dank is, maar later toch zijn rol accepteert.

Maart

De Nederlandse gouden medaille-winnaars op de Olympische Spelen in Vancouver krijgen op 3 maart in de Ridderzaal een lintje. Daarna worden alle medaillewinnaars door koningin Beatrix ontvangen op Paleis Huis ten Bosch.

De Oranjes openen een eigen kanaal op YouTube. Willem-Alexander en Máxima doen dit jaar duidelijk meer werkbezoeken in Nederland dan vorig jaar en op hun YouTube kanaal zijn daar verslagen van te zien. Ook zijn er historische filmpjes terug te zien.

Prins Willem-Alexander bezoekt op 19 maart voor de vierde keer de Nederlandse troepen in Uruzgan. Per helikopter gaat hij naar diverse kampen en buitenposten en spreekt er met de militairen. De Oranjes doen mee aan de vrijwilligersdagen NL Doet. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima helpen op 20 maart bij het opknappen van een speeltuin in Nieuwegein.

April

In Apeldoorn wordt op 29 april, tijdens een sobere bijeenkomst, het drama van Koninginnedag 2009 herdacht. De koninklijke familie is aanwezig en is zichtbaar geëmotioneerd. Vlakbij de plaats waar zeven omstanders omkwamen, onthult koningin Beatrix een monument.

Koningin Beatrix en haar familie vieren Koninginnedag in het Zeeuwse Wemeldinge en Middelburg. Iedereen is opgelucht dat de dag zonder incidenten verloopt. In haar dankwoord zegt de koningin: "U heeft ons en het land koninginnedag teruggegeven. Heel veel dank!" Het is die dag precies dertig jaar geleden dat Beatrix in de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd ingehuldigd.

Mei

Nederland houdt de adem in als tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam, paniek uitbreekt omdat een man in het publiek plotseling luidkeels begint te schreeuwen. De menigte stuift uiteen en de koningin en haar familie worden snel in veiligheid gebracht. Een aantal mensen raakt gewond door valpartijen en hekken die omvallen. De angst voor een aanslag, na de gebeurtenissen in Apeldoorn, blijkt nog groot. Als na enkele minuten blijkt dat er geen sprake is van een serieuze dreiging, besluiten koningin Beatrix en haar gevolg terug te keren naar de Dam om de ceremonie te vervolgen. Het publiek applaudisseert. De koningin bezoekt na afloop de gewonden die zijn opgevangen in het paleis op de Dam.

Zoals elk jaar op Bevrijdingsdag is koningin Beatrix aanwezig bij het concert op de Amstel. Ze krijgt applaus van het publiek dat haar komst waardeert. Hoewel de schrik van de vorige avond nog niet helemaal is weggeëbt, verloopt de avond ontspannen.

Juni

Op 1 juni komt koningin Beatrix met het Nederlandse marinefregat Hr. Ms. Tromp aan in de haven van Oslo voor een driedaags staatsbezoek. Zij wordt hartelijk ontvangen door de Noorse koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en prinses Mette-Marit. De koningin benadrukt in haar speech de warme band die het Nederlandse en Noorse koningshuis al jarenlang onderhouden.

Prins Willem-Alexander moedigt het Nederlands elftal aan vanaf de tribunes van het WK Voetbal in Zuid-Afrika. Nederland wint op 14 juni zijn eerste wedstrijd tegen Denemarken met 2-0. In het Jeugdjournaal vertelt de prins dat hij zijn oren met oranje oordoppen heeft beschermd tegen het lawaai van de vuvuzela's.

Prinses Amalia heeft op 19 juni haar eerste grote openbare optreden als bruidsmeisje bij het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria met Daniel Westling. De Oranjes, die goed bevriend zijn met het Zweedse koningshuis, zijn ruim vertegenwoordigd bij het huwelijk. Amalia is petekind van prinses Victoria.

Op Veteranendag neemt prins Willem-Alexander net als voorgaande jaren het defilé af. Na afloop spreekt hij met veteranen op het Malieveld.

Juli

In hun eigen tuin van villa Eikenhorst laten Willem-Alexander en Máxima en hun drie dochters zich filmen en fotograferen door de pers tijdens de jaarlijkse fotosessie. Geïnspireerd door het WK voetballen Amalia, Alexia en Ariane in de tuin. Amalia blijkt zelfs goed geluid te krijgen uit een vuvuzela. De prinsesjes lijken goed te kunnen omgaan met de aandacht van de pers.

Willem-Alexander en Máxima juichen op de tribune als Nederland op 6 juli de halve finale speelt tegen Uruguay. Na afloop feliciteren Willem-Alexander en Máxima het Nederlands elftal in de kleedkamer met het behalen van de WK-finale. Een aantal spelers gaat met Máxima op de foto.

Nederland verliest de finale tegen Spanje op 11 juli, maar toch wacht de spelers een massale huldiging in Amsterdam. De spelers zijn een uur te gast bij koningin Beatrix in paleis Noordeinde en daarna gaan ze met haar op de foto op de trappen voor het paleis.

Augustus

Op 18 augustus overlijdt prins Carlos Hugo de Bourbon-Parma op 80-jarige leeftijd in Barcelona. De ex-man van prinses Irene was al geruime tijd ziek. Zijn lichaam wordt overgebracht naar paleis Noordeinde, waar de koninklijke familie afscheid neemt van de prins met wie ze altijd warme banden hebben onderhouden. Het lichaam van prins Carlos Hugo wordt op 28 augustus bijgezet in een familiegraf in het Italiaanse Parma. Veel Oranjes zijn bij die plechtigheid aanwezig. Koningin Beatrix is er niet bij.

Prins Willem-Alexander vaart mee op clipper Stad Amsterdam bij de Sail-In Parade op 19 augustus. De prins is beschermheer van Stichting Sail Amsterdam.

September

Begin september ontstaat er ophef over plannen van de Oranjes om twee oude boerderijen op landgoed De Horsten te slopen. De plaatselijke welstandscommissie maakt bezwaar omdat het zou gaan om panden met cultuurhistorische waarde. Volgens de Volkskrant gaat het om een vastgoedplan met als doel: geld verdienen om het landgoed te onderhouden. De Rijksvoorlichtingsdienst ontkent dat er sprake is van winstdoelen. De woningen die gebouwd zouden moeten worden, zijn bestemd voor familie van het paar: prinses Margarita en prins Floris en hun gezinnen.

Een week later zet de RVD een video online waarin uitleg wordt gegeven over landgoed Horsten en waarom de twee boerderijen gesloopt zouden moeten worden.

Op dinsdag 21 september maakt koningin Beatrix zich op voor een bijzondere Prinsjesdag. Na de parlementaire verkiezingen van 9 juni is er nog geen nieuw kabinet. Het oude kabinet onder leiding van premier Balkenende past slechts nog op de winkel en kan maar beperkte plannen bekendmaken.Tijdens de rijtoer door Den Haag wordt de Gouden Koets geraakt door een waxinelichthouder, die is gegooid door 29-jarige man uit Winterswijk. De koningin is zichtbaar aangedaan door het incident. De man, die een psychiatrisch verleden heeft, zou het voorwerp hebben gegooid omdat hij het koninklijk huis verantwoordelijk houdt voor dramatische gebeurtenissen in zijn leven.

Op 25 september zetten de Oranjes een opmerkelijke stap: het koninklijk huis is voortaan te volgen op Twitter. De verrassing is groot, omdat de koningin zich in haar laatste kersttoespraak kritisch uitliet over de sociale media. In een van de eerste Tweets laat de koningin (via de RVD) weten dat de kersttoespraak niet tégen Twitter was, maar wel vóór naastenliefde. Binnen enkele dagen heeft het koningshuis op Twitter al ruim 20.000 volgers.

Oktober

Op 11 oktober zijn Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij de officiële opheffing van de Nederlandse Antillen. Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen geworden binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn voortaan bijzondere gemeenten van Nederland. Het prinselijk paar bezoekt ook nog twee projecten van het Oranjefonds op Curaçao.

Na een formatie die ruim vier maanden heeft geduurd, staat koningin Beatrix op 14 oktober eindelijk met een nieuw kabinet op de trappen van paleis Huis ten Bosch. Deze formatie is een van de lastigste in de regeringsperiode van koningin Beatrix. Ze laat zich adviseren door vertrouwelingen als oud-premier Lubbers en vice-voorzitter van de Raad van State Tjeenk Willink, maar die keuze roept vragen op. Ze wordt zelfs openlijk gepasseerd door VVD-leider Mark Rutte, als die ingaat op een voorstel van Geert Wilders (PVV) om de vastgelopen onderhandelingen over een kabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV te hervatten. Volgens het maandblad Opzij is koningin Beatrix de machtigste vrouw van Nederland. Ze verdringt FNV-voorzitter Agnes Jongerius van de eerste plaats. De jury roemt Beatrix' dossierkennis en schrijft dat ze de 'krachtige invulling' van haar functie 'op haar eigen conto mag schrijven'.

Op 26 oktober brengt koningin Beatrix een bezoek aan Brussel, waar ze wordt bijgepraat over de actuele ontwikkelingen in de Europese Unie.

November

In een tweet beschuldigt het Koninklijk Huis de Volkskrant van onjuiste berichtgeving rond de sloopplannen op landgoed de Horsten. De Volkskrant reageert met een kort bericht in de krant waarin staat de krant het wel bij het rechte eind heeft. Journalistenbond NVJ vindt het twitterbericht van de RVD een vreemde gang van zaken. "Als de RVD fouten constateert, zijn er andere manieren om dat aan te snijden dan via Twitter", aldus de NVJ.

Op 17 november voert de Tweede Kamer een debat over de begroting van het Koninklijk Huis. Een Kamermeerderheid van PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren pleit ervoor om de politieke invloed van het staatshoofd terug te dringen. Premier Rutte zegt dat hij niet wil tornen aan de rol van de koningin in de regering. Hij benadrukt dat de koningin geen politieke macht heeft.

December

Op 7 december wordt prinses Amalia 7 jaar. Ter gelegenheid van haar verjaardag wordt een gerestaureeerde Dakota naar haar vernoemd. Het toestel was ooit in het bezit van haar grootvader, prins Bernhard, en deed van 1947 tot 1961 dienst als regeringstoestel.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima brengen de kerstvakantie met hun dochters door in Argentinië. Aan het begin van hun vakantie laten ze zich fotograferen door de Nederlandse en Argentijnse pers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl