NOS NieuwsAangepast

Dakota vernoemd naar prinses Amalia

Prinses Amalia, de oudste dochter van prins Willem-Alexander en prinses Máxima, is vandaag zeven jaar geworden. Ter gelegenheid van haar verjaardag wordt er een vliegtuig naar haar vernoemd.

In het Aviodrome in Lelystad zal KLM-topman Peter Hartman een oude Dakota omdopen tot de 'Prinses Amalia'. De Dakota PH-PBA uit 1944 kwam na de oorlog in het bezit van prins Bernhard en deed van 1947 tot 1961 dienst als regeringstoestel.

Restauratie

Twintig jaar nadat het toestel uit de vliegdienst werd gehaald, richtte een stel vrienden van prins Bernhard een stichting op om de Dakota te restaureren. Het toestel werd in gebruik gegeven bij de Dutch Dakota Association.

Prins Berhard maakte met deze stichting de afspraak dat het vliegtuig de naam van zijn achterkleindochter zou krijgen. Hij koesterde de wens dat de oude Dakota weer de lucht inging.

Prinses Amalia zal zelf niet aanwezig zijn bij de naamgeving. Zij moet op haar verjaardag gewoon naar school. Verder viert zij het verjaardagsfeestje thuis in Wassenaar met haar ouders en twee zusjes.

De prinses zal in een later stadium wel een keer het toestel van dichtbij bewonderen en er waarschijnlijk ook een vluchtje mee maken.

Engelse les

Amalia zit nu in groep 4 van de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar. Naast school doet ze aan judo en ballet en speelt ze viool. Ze heeft ook enkele zwemdiploma's op zak. Op haar eigen verzoek krijgt ze Engelse les.

Hoewel haar ouders haar zoveel mogelijk buiten de publiciteit proberen te houden, is Amalia het afgelopen jaar diverse keren in de openbaarheid verschenen. In februari zat ze met haar ouders op de tribune bij de Olympische Winterspelen in Vancouver. In juni was ze bruidsmeisje bij het huwelijk van de Zweedse kroonprinses Victoria en Daniel Westling.

Verder was er de jaarlijkse fotosessie in de tuin van villa Eikenhorst, waar Amalia hard op een vuvuzela toeterde en voetbalde met haar zusjes. In september was Amalia met haar ouders en zusjes bij het vijftigste fruitcorso in Tiel.

Concert

In de Haagse Kloosterkerk wordt vanmiddag het traditionele Prinses Amalia Concert gegeven door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine. Hierbij zijn onder anderen leden van de hofhouding en buitenlandse ambassadeurs aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl