NOS NieuwsAangepast

Warhols roze Beatrix te koop

Een pop-artportret dat Andy Warhol van koningin Beatrix maakte, komt later deze maand onder de hamer bij veilinghuis Christie's in Amsterdam. Warhol schilderde het portret in 1985, toen hij alle vier de zittende koninginnen van dat moment in zijn eigen stijl vastlegde.

Van de serie werden vele litho's verkocht, maar dit is een van een kleinere groep die in verf werd uitgevoerd. Christie's denkt dat het werk tussen de 300.000 en 500.000 euro zal gaan opbrengen.

Het portret hoort in de serie Reigning Queens, waarvoor Warhol ook afbeeldingen maakte van de Britse koningin Elizabeth, de Deense Margrethe en Ntombi laTfwala van Swaziland. "Hij prees onze vorstin onomwonden als 'the best looking of the bunch'", laat Christie's weten. "De toch zeer koninklijke Beatrix komt tevoorschijn als een ware popprinses: roze, abstract en zelfs een beetje androgyn."

Topmodel

Het schilderij wordt aangeboden door de Rotterdamse kunstverzamelaar Vincent van Zon. Die kocht het werk in 2002 van een van Warhols muzes, 'Baby' Jane Holzer. Het topmodel hield zich een aantal maanden op in de Factory van Warhol en bleef ook na haar vertrek verzamelaar van zijn werk.

Holzer had de roze Beatrix lange tijd op een schildersezel in haar huiskamer staan. Van Zon kocht het werk om in een hotel te hangen dat hij wilde opzetten, maar daar kwam het nooit van. Het is sindsdien enkele keren in een tentoonstelling te zien geweest, in 2007 nog in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl