NOS NieuwsAangepast

De Gouden Koets, een nationaal symbool

Aanstaande dinsdag is het Prinsjesdag. Zoals elk jaar op de derde dinsdag van september wordt dan het nieuwe parlementaire jaar van de Staten-Generaal feestelijk geopend.

Ook dit jaar rijdt koningin Beatrix met de Gouden Koets naar het Binnenhof in Den Haag, waar zij in de Ridderzaal de troonrede zal uitspreken. Al sinds 1903 is de rit met de koets van Noordeinde naar het Binnenhof onlosmakelijk verbonden met Prinsjesdag.

Kado voor Wilhelmina

De Gouden Koets was een geschenk van de Amsterdamse bevolking aan het staatshoofd bij de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Destijds betaalden de Amsterdammers 120.000 gulden voor de koets. Omgerekend naar de huidige maatstaven, zou de Gouden Koets nu ongeveer drie miljoen euro kosten.

Hoewel de naam anders doet vermoeden is de koets niet van echt goud, maar verguld met bladgoud en voor een deel beschilderd. Auteurs Thijs van Leeuwen en Alberto Stofberg schrijven dit in hun boek 'De Gouden Koets, van Amsterdams geschenk tot nationaal symbool'. NOS verslaggever Etiënne Glebbeek sprak met Thijs van Leeuwen in de koninklijke rijstallen over de geschiedenis van de Gouden Koets.

Anders dan normaal

Deze Prinsjesdag is anders dan gebruikelijk omdat het huidige kabinet demissionair is. Daarom zal demissionair premier Jan Peter Balkenende volgende week de Miljoenennota gaan presenteren. Het jaarlijkse debat na Prinsjesdag zal dit jaar niet doorgaan, omdat de verwachting is dat het nieuwe kabinet snel gevormd wordt.

In 1977 was er ook tijdens Prinsjesdag nog een kabinetsformatie aan de gang. Nadat het kabinet-Den Uyl op 22 maart 1977 demissionair verder ging, duurde het nog tot 19 december tot het nieuwe kabinet Van Agt I beëdigd werd. De formatie duurde in totaal 208 dagen. Koningin Juliana las in dat jaar de troonrede voor.

Route

De route die de Gouden Koets dinsdag rijdt, loopt via Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Toernooiveld en de Korte Vijverberg naar het Binnenhof waar de koets stopt voor de Ridderzaal. Rond 14.00 uur vertrekt de Koningin weer met de Gouden Koets langs dezelfde route terug naar Paleis Noordeinde, waarna ze op het balkon van Paleis Noordeinde zal verschijnen.

De NOS doet op Prinsjesdag live verslag vanaf 13:00 uur op Nederland 1. U kunt deze uitzending ook volgen op Journaal 24.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl