NOS NieuwsAangepast

'Troep brengt veiligheid Den Haag niet in gevaar'

De gemeente Den Haag garandeert de veiligheid van de mensen die vandaag in de stad Koninginnedag vieren, ondanks de grote hoeveelheid troep die na Koninginnenach in de straten van de binnenstad is achtergebleven.

Een speciale ploeg straatvegers heeft vanochtend vroeg de hoofdroutes van politie, brandweer en ambulances vrijgemaakt van afval. Verder wordt er niets schoongemaakt, omdat de reinigingsdienst staakt.

Met het schoonmaken van de hoofdroutes komt de stadsreiniging tegemoet aan de gemeente Den Haag. Die wilde de staking eerst laten verbieden, omdat die de stad "onevenredig hard" zou treffen. Bovendien stelde de gemeente dat het afval de veiligheid van de 200.000 Koninginnenachbezoekers in gevaar zou brengen.

De rechter zag geen aanleiding voor een stakingsverbod. Morgenochtend gaan de straatvegers weer aan de slag.

Rustige Koninginnenach

De Haagse Koninginnenach verliep rustiger dan andere jaren. De politie hield dertig mensen aan voor kleine vergrijpen. Een paar pittige regenbuien dreven feestvierders aan de vooravond van herhaaldelijk de pleinen af en de kroegen in.

Ook in andere plaatsen waren er in de nacht voor Koninginnedag geen grote problemen. In Utrecht waren 200.000 mensen op de been. Zoals elk jaar begon daar gisteravond om zes uur de vrijmarkt.

Amsterdam

In Amsterdam blijft het vuil vandaag op straat liggen omdat de reinigingsdienst vannacht voor 24 uur in staking is gegaan. Het stadsbestuur roept bezoekers op om geen troep op straat te gooien en vraagt straatverkopers om onverkochte spullen aan het einde van de dag weer mee naar huis te nemen.

In Utrecht beginnen de straatvegers morgen aan een staking van een week. De vakbonden willen met de acties druk op de gemeenten zetten in verband met de vastgelopen onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de gemeente-ambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl