NOS NieuwsAangepast

Extra maatregelen op Koninginnedag

Op Koninginnedag is in Middelburg en Wemeldinge een speciale verordening van kracht. Zo mag de politie op 30 april, als koningin Beatrix met haar familie op bezoek is, preventief fouilleren. Mensen die deelnemen aan activiteiten langs de route of die op een andere manier in de buurt van de koninklijke familie komen, worden van tevoren gescreend.

Tijdens een persconferentie in Middelburg werd duidelijk dat de veiligheidsmaatregelen rond Koninginnedag flink zijn opgeschroefd na het drama van vorig jaar in Apeldoorn, toen een man met zijn auto op de koninklijke bus inreed. Zeven mensen in het publiek en de dader kwamen daarbij om.

Zo'n 1600 politieagenten, deels van buiten de regio, worden dit jaar ingezet om de dag ordelijk te laten verlopen.

Autovrij

Middelburg en Wemeldinge worden gedurende Koninginnedag autovrij gemaakt en speciale camera's zullen het publiek in de gaten houden.

Niet alle details van de maatregelen zijn bekendgemaakt, om mensen die kwaad willen op niet op ideeën te brengen.

Middelburg besteedt zo'n 700.000 euro aan de organisatie van Koninginnedag. De provincie Zeeland stelt 200.000 euro ter beschikking.

'Gewoon feest'

Commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, benadrukte vandaag dat de koninklijke familie vooral 'een gewoon feest' wil vieren op Koninginnedag. Daarom zal het koninklijk gezelschap, net als andere jaren, te voet een route afleggen door beide plaatsen. Onderweg zullen ze speciale activiteiten bekijken, waaronder het traditionele ringrijden en het Zeeuwse bolushappen.

Middelburg zal in beperkte mate stilstaan bij het 30-jarig regeringsjubileum van koningin Beatrix. Een straat wordt omgetoverd tot een oud Oranjestraatje, waar aandacht is voor de regeerperiodes van Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl