NOS NieuwsAangepast

Rotterdamse aanpak: eenzaamheid onder ouderen neemt af

  • Robert Bas

    Verslaggever

  • Robert Bas

    Verslaggever

De eenzaamheid onder Rotterdamse ouderen is afgenomen. Een trendbreuk, stelt wethouder Hugo de Jonge (CDA). Rotterdam startte in 2014 een speciaal actieprogramma om eenzaamheid onder ouderen aan te pakken.

Ruim 8000 75-plussers kregen de afgelopen anderhalf jaar bezoek van vrijwilligers. In 2000 gevallen kwam de gemeente daarna in actie, blijkt uit cijfers die de gemeente vandaag bekend maakte.

Eenzaamheid Rotterdamse ouderen neemt af

Eenzaamheid is volgens De Jonge het grootste sociale vraagstuk in Rotterdam. Uit onderzoek in 2012 bleek dat 56 procent van de Rotterdamse ouderen zich matig tot ernstig eenzaam voelde. Een jaar later werd geschokt gereageerd toen bleek dat in Rotterdam-West een vrouw tien jaar dood in haar woning had gelegen.

Rotterdam scoorde wat eenzaamheid betreft beduidend slechter dan landelijk. In 2012 was 45 procent van de Nederlandse ouderen eenzaam,11 procent minder dan in Rotterdam. Maar ook Amsterdam scoorde beter dan Rotterdam: daar voelde in 2012 50 procent van de ouderen zich eenzaam.

Het project bewijst dat er iets te doen is aan eenzaamheid.

Hugo de Jonge, wethouder Rotterdam

Voor het Rotterdamse college was dat de aanleiding om in actie te komen. Zo kregen alle 34.000 Rotterdamse 75-plussers een brief met de vraag of ze een huisbezoek wilden. Vorig jaar en dit jaar zijn vrijwilligers dus bij 8300 ouderen langs geweest.

Soms bleek iemand zorg nodig te hebben en dan werd het wijkteam ingeschakeld. Maar in andere gevallen werden ouderen geholpen met het zoeken naar activiteiten, zoals een koor voor iemand die vroeger had gezongen of het organiseren van een tentoonstelling in een wijkcentrum voor een oudere die graag thuis schildert.

De Rotterdamse aanpak werkt, concludeert De Jonge op basis van de cijfers van de GGD. De eenzaamheid in Rotterdam daalde van 56 procent in 2012 naar 53 procent in 2016. Volgens de monitor stegen de cijfers voor de rest van Nederland juist van 45 naar 48 procent en voor Amsterdam van 50 naar 53 procent.

Het verschil tussen de Rotterdamse en landelijke situatie is dus kleiner geworden en tussen Rotterdam en Amsterdam is het verschil zelfs verdwenen, stelt De Jonge vast.

De grootste daling komt door de afname van ernstig eenzame 75-plussers. Dat cijfer daalde van 17 procent in 2012 tot 13 procent vorig jaar. "Het project bewijst dat er iets te doen is aan eenzaamheid", zegt De Jonge. De gemeente gaat daarom door met de jaarlijkse huisbezoeken aan 75-plussers.

Gewone Rotterdammers

Maar daar moet het niet bij blijven, stelt de wethouder. "Om het leven in de dagelijkse omgang minder eenzaam te laten zijn, zullen we het toch moeten hebben van die gewone Rotterdammers. Daarom is er ook dit jaar weer een zomeractie geweest waarin we mensen aanmoedigden samen iets leuk te gaan doen."

Andere steden zoals Den Haag en Amsterdam hebben interesse getoond in de Rotterdamse aanpak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl