NOS NieuwsAangepast

Britse pond krijgt klap vanwege uitslag Britse verkiezingen

De waarde van het Britse pond is flink gedaald vanwege de uitslag van de Britse verkiezingen. Na de bekendmaking van de exitpolls, waaruit bleek dat de Conservatieve Partij zijn absolute meerderheid verliest in het parlement, zakte de koers van het pond ten opzichte van de euro in enkele minuten bijna 2 procent naar beneden.

Het is de grootste daling van het pond in maanden. De koers staat op het laagste punt sinds afgelopen november. 1 Britse pond is nu ongeveer 1,13 euro waard.

Forse daling waarde pond na bekendmaking exitpoll

Financiële markten hadden er niet op gerekend dat de Britse premier May de meerderheid in het parlement zou verliezen. De klap voor de munt valt in het niet vergeleken met de enorme val na de uitslag van het referendum over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Toen zakte de munt bijna 10 procent in waarde.

Op de belangrijkste aandelenbeurzen is er weinig effect te zien van de verkiezingsuitslag. De Amsterdamse AEX opende enkele tienden van een procent hoger. De Britse beursindex FTSE 100 stond na opening zelfs een procent hoger.

Uitstel

Een analist van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan zegt dat het waarschijnlijk is dat Groot-Brittannië de onderhandelingen over het vertrek uit de unie uitstelt. "De kans dat Groot-Brittannië uitstel moet aanvragen in het brexit-proces is aanzienlijk toegenomen, omdat de politieke ontwikkelingen een proces ontwrichten dat toch al onder grote tijdsdruk staat."

Ook ING denkt dat uitstel waarschijnlijker wordt. Eurocommissaris Oettinger zei op de Duitse radio dat het onzeker is of de onderhandelingen over het Britse vertrek op tijd kunnen beginnen, nu geen partij een duidelijke meerderheid heeft in het Britse parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl