Onder aanklagers dreigt een "monocultuur", vindt Bolhaar
NOS Nieuws

OM wil meer gekleurde aanklagers vanwege 'dreigende kloof'

Bij het Openbaar Ministerie moeten meer gekleurde aanklagers komen om een kenniskloof tussen het OM en de samenleving te voorkomen. OM-topman Herman Bolhaar zegt in de Volkskrant dat hij daartoe de sollicitatieprocedure wil doorlichten.

Volgens Bolhaar wordt de samenleving steeds complexer, maar verandert zijn organisatie niet genoeg mee. "Als we de samenleving willen blijven begrijpen, moeten we een monocultuur voorkomen", zegt hij. "Anders wordt het heel lastig om problemen met de criminele jongeren van de top600, radicalisering en racisme te doorgronden."

'Geen doel op zich'

Het is niet bekend hoe veel gekleurde officieren er nu bij justitie in dienst zijn. Dat wordt niet bijgehouden, zegt Bolhaar. De OM-baas wil ook geen streefpercentage noemen voor officieren met een migrantenachtergrond. "Dan wordt het een doel op zich en leidt het af van het werkelijke doel: dat de samenleving zich moet herkennen in onze organisatie en dat wij ons begrip van de wereld moeten vergroten."

Diversiteit bij het Openbaar Ministerie blijft nu vooral beperkt tot lagere en ondersteunende functies. In de Volkskrant zegt een van de weinige gekleurde aanklagers dat meer diversiteit "de enige manier is om het beeld te doorbreken dat de boef zwart is, en degene die hem pakt wit is".

Vorige maand zei ook korpschef Akerboom van de Nationale Politie dat hij meer diversiteit wil in zijn organisatie. Die is nu te wit, vindt Akerboom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl