NOS NieuwsAangepast

Feest in Spanje, verdriet in Italië

Vreugde en feest in Spanje na de prolongatie van de Europese titel. Direct na de Spaanse zege op Italië vulden de straten van Madrid en andere steden zich met uitzinnige supporters. Auto's reden toeterend rond en er werd vuurwerk afgestoken.

Spanje is het eerste land dat drie grote toernooien op rij wist te winnen; de EK's 2008 en 2012 én het WK van 2010. De feestende Spanjaarden kijken nu al uit naar het WK van 2014. "We beginnen eraan gewend te raken. Misschien verklaart dat waarom de festiviteiten kleiner zijn dan na het vorige WK'', glunderde een 33-jarige Spanjaard.

In Italië heerst verslagenheid. De tienduizenden Italianen die de finale volgden in het Circus Maximus stadion in Rome waren na de 0-4 nederlaag met stomheid geslagen. Duizenden supporters vertrokken zondagavond al voor het einde van de wedstrijd.

Uitgelaten

Aan het begin van de avond was de sfeer nog uitgelaten. Hordes Italianen waren met veel vlaggen en vuurwerk naar het oude Romeinse stadion gekomen om de wedstrijd op enorme televisieschermen te zien. Na de overwinning op Duitsland in de halve finale hoopten de Italianen ook de finale te winnen.

Op een enorme Italiaanse vlag in het stadion waren zondag de woorden 'Veni, vidi, vici' (Ik kwam, ik zag, ik overwon) te lezen. Het liep anders. "Ik hoopte en ik zwaaide met mijn vlag, maar het haalde allemaal niets uit'', verzuchtte een supporter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl