NOS VoetbalAangepast

Spanje prolongeert Europese titel

Spanje heeft als eerste land in de historie de EK-titel geprolongeerd. De ploeg van coach Vicente del Bosque liet in de finale in Kiev Italië kansloos: 4-0.

Kort nadat Xavi na een een-tweetje met Cesc Fabregas iets te hoog had gemikt, nam de wereldkampioen de leiding; Andres Iniesta zond Fabregas met een puike steekpass diep en David Silva kopte diens voorzet knap binnen.

Italië, waar Andrea Pirlo en Mario Balotelli onzichtbaar waren, zorgde voor gevaar bij spelhervattingen en bij schoten van afstand, maar verontrustte Spanje nooit.

Net voor rust deelde Spanje een tweede tik uit. Xavi vond de diep sprintende Jordi Alba precies op tijd en op maat en de back passeerde Gianluigi Buffon (2-0).

Blessure Motta nekt Italië

De eerste minuten na rust golfde het spel op en neer en kregen beide landen goede kansen. Invaller Antonio Di Natale kopte net over en schoot tegen Iker Casillas aan; Fabregas krulde naast en een kopbal van Sergio Ramos kwam op de hand van Leonardo Bonucci, maar Pedro Proenca gaf geen strafschop.

Spanje bezondigde zich vervolgens soms aan 'gallery play', waardoor Italië, dat bleef knokken, mocht blijven hopen op een ommekeer. Die vervloog echter toen de derde invaller Thiago Motta kort na zijn entree geblesseerd uitviel.

In het laatste halfuur speelde Spanje de bal lekker rond, creëerde enkele goede kansen, waarvan de twee invallers Fernando Torres en Juan Mata er beiden een afrondden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl