Spanje naar halve finales

Spanje heeft ten koste van Frankrijk de halve eindstrijd van het EK bereikt. Spanje won in Donetsk met 2-0 en kruist nu de degens met buurland Portugal.

Frankrijk begon behoudend met op rechts een extra slot op de deur, maar juist op die vleugel werd de 1-0 gefabriceerd door Spanje. Andres Iniesta speelde de opgekomen linksback Jordi Alba vrij en diens voorzet werd door Xabi Alonso, in zijn honderdste interland, binnengekopt.

Spanje, dat voor het doelpunt al veruit het meeste balbezit had, had het ook na de 1-0 voor het zeggen, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. Frankrijk had voor rust geen enkele uitgespeelde kans al moest doelman Iker Casillas wel redding brengen op een vrije trap van Yohan Cabaye.

Frankrijk kan tij niet keren

Ondanks de Spaanse overheersing vond bondscoach Laurent Blanc het niet nodig zijn elftal in de rust te wijzigen. Frankrijk kwam wel aanvallender voor de dag. Een van de aanvallen leverde een kans op voor Mathieu Debuchy, die de uitstekende voorzet van Franck Ribery echter over het doel kopte.

Cesc Fàbregas was niet lang daarna dicht bij de 2-0, die door een knappe ingreep van doelman Hugo Lloris net werd voorkomen.

Blanc probeerde de druk na ruim een uur op te voeren met twee aanvallers voor twee middenvelders. Dat leverde niet de gedroomde doelkansen op. Integendeel, in blessuretijd werd de Spaanse invaller Pedro neergehaald, waarna Xabi Alonso in zijn jubileumwedstrijd vanaf elf meter voor de tweede keer mocht scoren.