NOS VoetbalAangepast

Historisch slecht EK Oranje

Het Nederlands elftal heeft op het EK in Polen en Oekraïne historisch slecht gepresteerd. Oranje verloor niet eerder op een eindronde alle groepswedstrijden.

Het is ook pas de tweede keer dat Nederland de groepsfase van een EK niet weet te overleven. In 1980 bleef Oranje, destijds onder leiding van bondscoach Jan Zwartkruis, ook steken in de groepsfase.

Na de Europese titel van 1988 haalde Oranje drie keer de halve finales op het EK (1992, 2000 en 2004) en twee keer de kwartfinales (1996 en 2008).

Traditie

Oranje hield bij het toernooi in Polen en Oekraïne een traditie in ere van vice-wereldkampioenen die twee jaar later falen op het EK. Het overkwam bijvoorbeeld Frankrijk vier jaar geleden. De 'Haantjes' verloren in 2006 na strafschoppen de WK-finale en konden vervolgens op het EK al na de groepsfase weer naar huis.

Duitsland bereikte in 2002 de WK-finale en vloog er twee jaar later op het EK al na drie groepswedstrijden uit. Ook Italië capituleerde na de verloren WK-finale van 1994 op het volgende EK al in de groepsfase.

Oranje heeft er zelf ook al eerder over kunnen meepraten. Na de verloren WK-finale van 1978 strandde de ploeg op het EK van 1980 reeds in de groep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl