Spanje schakelt Ierland uit

Spanje heeft met speels gemak zijn tweede wedstrijd op het EK gewonnen. In Gdansk versloeg de titelverdediger, in een niet al te boeiende confrontatie, het nu uitgeschakelde Ierland met 4-0.

Na de nederlaag tegen Kroatië moesten de Ieren een resultaat neerzetten, maar dat bleek al snel te veel gevraagd. Al in de vierde minuut lag de bal in het doel van Shay Given, die bij het harde schot van Fernando Torres niet helemaal vrijuit ging.

In het restant van de eerste helft was Spanje superieur en combineerde het er lustig op los. Tot treffers leidde dat niet meer, want Torres schoot bij zijn tweede kans net naast en Given pareerde enkele inzetten van Andres Iniesta.

Ieren blijven toch zingen

Het sprankje hoop dat de Ieren in de rust nog koesterden, waren ze na vier minuten op het veld weer kwijt. Given redde halfbakken op een schot van Xabi Alonso, waarna David Silva de bal bekeken door een woud van benen in de hoek schoof. Even later kon de Ierse doelman zich eens in positieve zin onderscheiden. De 36-jarige topkeeper van weleer redde uitstekend op een inzet van Xavi.

Bij de twee laatste Spaanse doelpunten was Given kansloos. Bij de 3-0 stormde Torres op hem af en die plaatste de bal onhoudbaar in de hoek. Invaller Cesc Fàbregas maakte het kwartet vol met een poeier van dichtbij. Het deerde de Ierse fans niet; die bleven toch wel zingen.