NOS NieuwsAangepast

"Ze vinden de Oranje-gekte geweldig"

Door redacteur Mandy Duijn, in Charkov

Rasta Ruud springt wild heen en weer op het podium in de Fanzone en zingt de Nederlandse fans toe: Oranje kampioen, doelpunt voor oranje! Een zee van Oranjesupporters zingt mee. De armen gaan omhoog, glazen bier vliegen door de lucht en de polonaise wordt gelopen.

Met aan kop een oude Oekraïense dame met wandelstok en een oranje hoed op, die ze mocht lenen van een Nederlander. De enkele Deense supporters op het Vrijheidsplein in Charkov zoeken een plekje in de schaduw op.

De Nederlanders in al hun uitdossingen trekken veel bekijks van de lokale bevolking: gigantische oranje brillen, mannen in melkmeisjesoutfit, leeuwenshirts die over het hoofd worden getrokken en Beatrix-pruiken in rood-wit-blauw.

Aandacht

De Oekraïeners staan in de rij om met ze op de foto te gaan en kopen zelf ook oranje shirts. "Ze snappen hier die oranjegekte niet, maar vinden het geweldig", vertelt een Nederlander. Ondertussen gaat hij met de één na de ander op de foto.

Met nog een paar uur te gaan tot de wedstrijd tegen Denemarken, maken twee voetbalsupporters in oranje ochtendjassen zich nog niet zo veel zorgen. "We gaan sowieso winnen!"

Over de uitslag zijn de twee uit Noord-Brabant het niet eens. De één zet in op een overtuigende 3 - 1 met twee doelpunten van Robben, de ander denkt dat het 'billen knijpen' wordt tot de negentigste minuut, maar dat Oranje uiteindelijk met 2 - 1 zal winnen.

Bureaucratie

Ze hebben vanmorgen vroeg de toegangskaarten al opgehaald bij het stadion, omdat ze van andere fans hoorden dat dit uren kon gaan duren.

"Er stond maar één iemand voor ons in de rij, maar we moesten nog steeds een half uur wachten. Ze controleerden onze paspoorten grondig en maakten overal kopieën van. Nederlandse namen blijven lastig voor de Oekraïeners achter het loket", vertellen ze lachend.

De Fanzone stroomt langzaam leeg. Steeds meer Oranjefans gaan alvast naar het Metalist-stadion om de tickets op te halen, vanwege de geruchten over de bureaucratie. Duizenden fans lopen met de Oranjekaravaan mee. Anderen gaan met de metro: "De vijf kilometer naar het stadion is mij veel te ver," puft een man in pak met tijgerprint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl