Polen niet langs Griekenland

De openingswedstrijd van het EK heeft geen winnaar opgeleverd. Het duel tussen gastland Polen en Griekenland werd 1-1.

Luid aangemoedigd door een stadion vol met roodwit zochten de Polen direct de de aanval. Het gevaar kwam vooral van Lukasz Piszczek, die vanaf rechts Robert Lewandowski in de punt van de aanval zocht. Na een dik kwartier was het raak voor de spits van Dortmund, die simpel binnenkopte. Even later had Damien Perquis 2-0 moeten maken maar hij schoot voor open doel naast.

Het leed voor de Grieken voor rust was nog niet voorbij. Sokratis Papastathopoulos kreeg zijn tweede (onterechte) gele kaart en de kampioen van 2004 werd ook nog eens een penalty onthouden.

Heldenrol voor PSV'er Tyton

De Polen hadden het na rust echter lastiger tegen tien man dan tegen elf. De kansen droogden op en vanuit het niets schoot Dimitrios Salpingidis de gelijkmaker binnen.

Het was de opmaat voor een boeiende periode, waarin de Grieken de regie in handen dreigden te nemen. Georgios Samaras miste de eerste kans en bij de tweede werd Salpingidis gevloerd. Doelman Wojciech Szczesny kreeg rood, maar diens vervanger Przemyslaw Tyton keerde de penalty van Giorgos Karagounis.

In het laatste kwartier durfden beide ploegen niet meer vol op de aanval te spelen. Het duel bloedde langzaam dood en daar hadden de Griekse supporters meer vrede mee dan de Polen.