NOS NieuwsAangepast

Polen en Oekraïne net op tijd klaar

In de Poolse hoofdstad Warschau trappen vrijdag om 18.00 uur Polen en Griekenland af voor de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap voetbal.

"Het land is er klaar voor", zegt correspondent Wouter Meijer. "Maar het ging niet van een leien dakje. Veel is pas op het laatste moment afgekomen."

Het stadion in Warschau was op tijd klaar, maar dat geldt niet voor het stadje dat eromheen gebouwd moest worden, met een winkelcentrum en een conferentie-oord. Daarom ligt het stadion er nu een beetje verlaten bij.

Parkeerplaatsen

Ook de laatste honderd kilometer van de snelweg tussen Berlijn en Warschau is pas op het allerlaatste moment afgekomen. Die werd donderdag, een dag voor het toernooi van start ging, pas officieel geopend. Het asfalt is klaar, maar de parkeerplaatsen en benzinestations die langs de weg gepland waren, zijn niet opgeleverd.

Volgens Meijer zitten de meeste voetbalfans in de trainingssteden. Dertien van de zestien deelnemende landen aan het EK hebben hun trainingskamp in Polen opgeslagen. Duitsland traint in Gdánsk en Nederland zit in Krakau.

Bloemperkjes

Ook in Oekraïne werden op het laatste moment nog de puntjes op de i gezet. "De bloemperkjes in Charkov werden nog snel aangeharkt, de wegen zijn net klaar en de verf moet bij wijze van spreken nog drogen", vertelt verslaggever Tim de Wit. "Op het vliegveld was het gisteren nog doodstil, maar ik verwacht dat vanaf vanmiddag de eerste fans binnendruppelen".

Chartervlucht

De KNVB heeft zesduizend kaarten verkocht voor de wedstrijd Nederland-Denemarken van zaterdag. De verwachting is dat er tussen de achtduizend en tienduizend Oranje-fans naar Charkov zullen komen. "Dat betekent dat een kwart van het Metalist Stadion oranje gekleurd zal zijn", zegt De Wit.

Overigens blijft een groot deel van de Oranje-supporters niet overnachten in Charkov. Ze komen zaterdag met een chartervlucht en worden na de wedstrijd meteen weer teruggevlogen naar Nederland. De Denen komen naar verwachting met een veel minder grote groep naar Charkov; zo'n tweeduizend supporters. Denemarken speelt de andere twee wedstrijden in Lvov, en de meeste Deense supporters zijn daar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl