NOS VoetbalAangepast

"Denemarken niet alleen Eriksen"

De Deense bondscoach Morten Olsen heeft zijn ploeg in de aanloop naar de eerste EK-wedstrijd tegen het Nederlands elftal nadrukkelijk in de rol van underdog gemanoeuvreerd.

Volgens de 62-jarige trainer moet Denemarken in de zware groep B een "mini-WK" spelen tegen landen die meer potentieel hebben dan zijn elftal. Bovendien maakt men zich in het Deense kamp zorgen over de vorm van Christian Eriksen.

Het ging de twintigjarige middenvelder van Ajax de voorbije jaren eigenlijk altijd voor de wind. Nu moet Eriksen, die in de voorbereiding vanwege liesklachten geen sterke indruk maakte, echter tegen de storm in knokken.

"Als je op dit niveau constant wil presteren, dan moet je kunnen omgaan met die mentale druk", aldus Olsen. "Kun je dat niet, dan ben je er niet klaar voor. Dan gelden er geen excuses. Maar wij moeten allemaal wel snappen dat Eriksen niet de speler is die het hele team op zijn schouders kan dragen."

"Wisselvalligheid Eriksen normaal"

De creatieve middenvelder is in de nationale ploeg al een tijdje basisspeler. Een glanzende carrière bij een Europese topclub gloort, maar dan zal Eriksen volgens Olsen eerst meer ervaring moeten opdoen. "Voor een voetballer van twintig jaar is het normaal dat je soms slecht speelt. Dat zie je in andere landen ook met spelers van deze leeftijd. Je wordt pas stabiel als je rond de 26 jaar bent."

Toch wordt van Eriksen verwacht dat hij op het EK een belangrijke rol gaat vervullen bij Denemarken. De Scandinaviërs zullen zich tegen Oranje ver laten terugzakken en hopen op creatieve ingevingen van spelmaker Eriksen, die spits Nicklas Bendtner in stelling kan brengen.

"Thomas Sörensen, Daniel Agger, William Kvist, Eriksen en Bendtner zijn onze spelers die we eigenlijk niet kunnen missen", aldus Olsen, die doelman Sörensen al heeft zien afhaken vanwege een rugblessure. "Als een aantal van hen wegvalt, wordt het heel moeilijk. Denemarken is maar een klein land, we hebben niet zoveel talent als Nederland of Duitsland."

Underdog

Daarom zet Olsen zijn elftal nadrukkelijk als outsider neer. "We spelen tegen teams met grote individuele kwaliteiten. Robben en Sneijder, Cristiano Ronaldo en Nani, Götze en Schweinsteiger: dat zegt eigenlijk alles. Het wordt een mini-WK met drie loodzware opponenten. Maar zij moeten en wij willen. Dat is onze motivatie."

"Natuurlijk is het Nederlands elftal favoriet, maar dat wil niet zeggen dat wij bij voorbaat al de handdoek in de ring werpen. We willen het kansje dat we hebben, met beide handen aangrijpen.", zei Olsen donderdag. Volgens de oud-trainer van Ajax heeft Denemarken een tikkeltje geluk nodig. "Tegen Nederland misschien nog wel meer dan tegen de andere tegenstanders in de groep. Een gunstige beslissing van de scheidsrechter, een blessure bij hen, een bal die net binnenkant paal binnenvalt. Daar moeten we op hopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl