NOS VoetbalAangepast

Nederlands elftal naar Auschwitz

De spelers en staf van het Nederlands elftal brengen woensdag een bezoek aan Auschwitz-Birkenau.

De concentratie- en vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau liggen op amper een half uur rijden van Krakau, waar Oranje verblijft. In de Tweede Wereldoorlg werden van begin 1942 tot eind 1944 ongeveer 1,3 miljoen mensen door de nazi's naar het beruchte complex gedeporteerd. Daarvan vonden meer dan een miljoen mensen de dood. Vrijwel alle ploegen brengen tijdens de voorbereiding op het EK een bezoek aan de overblijfselen van de kampen. "Deze groep is levendig en zit vol humor, maar dit wordt omschakelen naar iets heel serieus", aldus aanvoerder Mark van Bommel.

Tijdens het trainingskamp in Lausanne kreeg hoogleraar Herman Pleij het Nederlands elftal stil toen hij vertelde over de afschuwelijke gebeurtenissen in Auschwitz. "Dat heeft wel wat met me gedaan", aldus tiener Jetro Willems. "Ik wist er al wel wat van af, door de geschiedenislessen die ik een paar jaar geleden op school kreeg. Toch wel mooi dat we hier met zijn allen naar toe kunnen gaan."

Robbeneiland

Op het WK in Zuid-Afrika in 2010 bezochten de internationals Robbeneiland, waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. "Ook Auschwitz zal wel veel indruk gaan maken", aldus Van Bommel. "De combinatie tussen trainen en zoiets zwaars kunnen we wel maken." Enkele uren na het bezoek aan het kamp werkt Oranje in een volgepakt Reymanastadion ongetwijfeld een ontspannen training af om de gedachten weer te verzetten.

"Het zal heel heftig worden, maar daarna trainen we in een vol stadion. Het komt wel goed, we zijn er klaar voor", aldus Rafael van der Vaart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl