NOS VoetbalAangepast

EK 1996: Duitsland wint op Wembley

De ontmanteling van het voormalige Oostblok levert nieuwe onafhankelijke landen op. Als gevolg daarvan wordt het aantal leden van de UEFA ook steeds groter. De eindronde van het EK 1996 wordt daarom uitgebreid naar zestien landen.

door Bert Schabbink

Er is eigenlijk maar één kandidaat die een dergelijk omvangrijk toernooi kan organiseren: Engeland. Dertig jaar na het WK dus weer een groot voetbalevenement in het land waar het allemaal begon. "Football is coming home" is de mooie slogan.

De Engelsen zijn naarstig op zoek naar eerherstel. Na de ramp in het Heizel-stadion gaat het ook fout in Engeland zelf. Tijdens de halve finale van de FA Cup tussen Nottingham Forest en Liverpool in 1989 zijn de tribunes van Hillsborough in Sheffield veel te vol. Op Leppings Lane End gaat het helemaal fout. Liverpool-fans worden platgedrukt tegen de hekken en uiteindelijk worden 95 mensen de dood ingejaagd.

Veilige stadions

Er worden drastische maatregelen genomen met het 'Taylor-rapport' als leidraad. Alle stadions moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen en één daarvan is dat er geen staanplaatsen meer zijn toegestaan. Doordat alle accommodaties in rap tempo worden aangepakt, beschikt Engeland over een hele serie supermoderne en veilige stadions.

Ideaal om het EK met zestien deelnemers te organiseren. Bijkomend voordeel: de beruchte 'hooligans' hoeven nu het vasteland van Europa niet op.

Oranje

Nederland is in de kwalificatie ingedeeld in groep 5 met Tsjechië en Noorwegen als belangrijkste concurrenten. De Noren gaan het beste uit de startblokken. Zeker als Nederland onderuit gaat in Wit-Rusland en Tsjechië het helemaal bont maakt door op dezelfde avond te verliezen van Luxemburg.

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Noorwegen de beste papieren. En als Noorwegen tegen Tsjechië dan ook nog eens met 1-0 voorkomt, is kwalificatie een kwestie van tijd. De Noren krijgen kans-op-kans om 2-0 te maken, maar in plaats daarvan maken de Tsjechen acht minuten voor het einde de gelijkmaker. Drie weken later is de return in Praag en nu winnen de Tsjechen.

Tsjechen groepswinnaar

Ineens is het uitzicht voor de Noren op het EK een stuk troebeler met alleen nog de uitwedstrijd tegen Nederland op de rol. De Tsjechen maken in de laatste twee wedstrijden geen fout meer en worden groepswinnaar. Nederland en Noorwegen gaan strijden om de tweede plaats (die trouwens nog geen recht op EK-deelname geeft). Er zijn acht poules en de groepswinnaars plus de zeven beste nummers twee mogen naar Engeland.

Nederland wint van Noorwegen en dan vormt een play-off tegen Ierland de laatste horde. Patrick Kluivert is daarin met twee doelpunten de spits die de beslissingswedstrijd tussen de slechtste nummers twee in Liverpool beslist.

Nederland maakt indruk tegen Ierland en in de wetenschap dat Ajax in 1995 de Champions League wint en een jaar later de finale haalt, is Oranje voor het EK gebombardeerd tot één van de favorieten.

Davids naar huis

De eerste twee groepswedstrijden speelt Nederland niet goed, maar met 0-0 tegen Schotland en 2-0 winst tegen Zwitserland is er geen vuiltje aan de lucht. Maar daags na die overwinning laat Edgar Davids zich gaan.

In een microfoon roept Davids dat bondscoach Hiddink zijn "hoofd niet in de reet van bepaalde spelers moet steken". Hiddink neemt de zwaarst mogelijke maatregel en stuurt Davids naar huis. De selectie raakt verdeeld en dat leidt weer tot een kansloze 4-1 nederlaag tegen Engeland.

Maar die ene treffer van wéér Patrick Kluivert zorgt wel ervoor dat Nederland, samen met Engeland, bij de laatste acht zit.

Kroatië, Tsjechië

De opdeling van Europa doet zich gelden in de kwartfinales: Kroatië is erbij en ook Tsjechië. Opvallendste afwezige: vice-wereldkampioen Italië. Gastland Engeland is in rep en roer na de 4-1 tegen Oranje en moet nu afrekenen met Spanje. Dat lukt pas na penalty's: Fernando Hierro raakt de paal en de inzet van Miguel Nadal wordt gestopt.

Ook bij Frankrijk-Nederland brengen strafschoppen de beslissing na een doelpuntloze wedstrijd. Clarence Seedorf is de enige die mist en zo gaat Frankrijk door naar de laatste vier.

Veldslag

Duitsland-Kroatië ontaardt in een veldslag met Jurgen Klinsmann als voornaamste slachtoffer. Matthias Sammer tekent voor de winnende 2-1. De grote verrassing is Tsjechië. De Tsjechen kloppen Portugal met 1-0 dankzij een fenomenale goal van Karel Poborsky. Frankrijk tegen Tsjechië is de eerste halve finale, maar de hele voetbalwereld kijkt reikhalzend uit naar die andere wedstrijd: Duitsland tegen Engeland.

Zowel Frankrijk als Tsjechië begint met gehavende elftallen. Geen Christophe Dugarry, Didier Deschamps (geblesseerd) en Christian Karembeu (geschorst) bij Frankrijk en Tsjechië mist Latal, Kuka, Bejbl en Suchoparek wegens schorsingen.

Het blijft 0-0, ook na verlenging. Weer moet Frankrijk het doen via penalty's, maar nu heeft Reynald Pedros zijn zenuwen niet in bedwang. De verrassing is compleet: Tsjechië zit in de finale. En dat na die gedenkwaardige avond in Noorwegen toen uitschakeling in de kwalificatie heel dichtbij was.

Engeland-Duitsland

Dan die andere kraker: Engeland tegen Duitsland. Dertig jaar na de WK-finale van 1966 weer een 'wedstrijd van de eeuw' op Wembley. Na een stief kwartier prijkt er al 1-1 op scorebord door goals van toernooitopscorer Alan Shearer en Stefan Kuntz. Ondanks kansen over en weer blijft het daarbij. Weer penalty's dus. Gareth Southgate mist de zesde strafschop namens de Engelsen en uitgerekend Andy Möller bezorgt Duitsland de ultieme wraak. Möller kreeg eerder in het duel geel en wist dat hij de finale daarom niet zou spelen.

Kan Tsjechië voor de ultieme stunt zorgen door het EK te winnen? De Duitsers hebben er alles aan gedaan om spits Jurgen Klinsmann weer fit te krijgen na zijn opgelopen blessure tegen Kroatië. Na zijn afwezigheid in de halve finale is 'Klinsi' nagenoeg onzichtbaar in de eindstrijd.

Golden goal

Ook het vernuft van de geschorste middenvelder Andy Möller wordt node gemist. Als na een uur de Tsjechen via Patrik Berger op voorsprong komen, lijkt de sensatie eraan te komen. Dan staat Oliver Bierhoff op. Hij maakt eerst de gelijkmaker en zorgt in de verlenging voor een primeur: zijn treffer is de eerste 'Golden Goal'.

Een nieuw ingevoerde regel waarbij de eerste goal in de verlenging meteen het einde van de wedstrijd betekent. Duitsland is Europees kampioen. De hardwerkende middenvelder Dieter Eilts wordt gekozen als beste speler van het toernooi en dat is tekenend voor het niveau. Het EK '96 was vooral meer kwantiteit, maar zeker niet meer kwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl