Nieuws »

Missie Mars »

Commerciële ruimtevaart »

Wubbo Ockels 1946-2014 »

Missie André Kuipers »

Video Wubbo Ockels 1946-2014

Wubbo Ockels overleden

Astronaut Wubbo Ockels is overleden. Hij was ernstig ziek. Ockels geldt als de eerste Nederlander in de ruimte. Hij werd op 30... oktober 1985 in de Verenigde Staten gelanceerd met het ruimteveer Challenger en was, met zijn zwarte snor en zijn blauwe ruimte-overall, onmiddellijk een nationale beroemdheid.

Audio Wubbo Ockels 1946-2014

 • "Verlies voor Nederland en de ruimtevaart" In Amsterdam is Wubbo Ockels overleden. Ockels leed al geruime tijd aan kanker. Hij was de eerste Nederlander in de ruimte. Hans... van der Lande werkte 30 jaar met hem samen bij Space Expo.

Video

Vlak voor het 20.00 uur Journaal werd in het controlecentrum in het Duitse Darmstadt bekend dat de... ruimtesonde weer wakker is en dat de reis naar de komeet dus door kan gaan, tot vreugde van de vluchtleiding.

 • Rosetta geeft teken van leven

  Vlak voor het 20.00 uur Journaal werd in het controlecentrum in het Duitse Darmstadt bekend dat de... ruimtesonde weer wakker is en dat de reis naar de komeet dus door kan gaan, tot vreugde van de vluchtleiding.

 • Chinees ruimtevaartuig landt zacht op de maan

  Na de Amerikanen en Russen zijn nu ook de Chinezen erin geslaagd om een zachte landing op de maan te maken.... Het ruimtevaartuig Chang'e 3 deed dat even na 14.00 uur.

 • India stuurt sonde naar Mars

  India heeft voor het eerst een sonde naar de planeet Mars gestuurd. Het moet de eerste succesvolle... Mars-missie worden van een Aziatisch land.

 • Voyager 1 nu buiten zonnestelsel

  De ruimtesonde Voyager 1 heeft definitief de ruimte buiten ons zonnestelsel bereikt. Dat meldt de NASA.

 • "Uiteindelijk gaan we naar Mars"

  Apollo-veteraan Charlie Duke (77), de tiende man op de maan, was even in Nederland voor de opening van een... NASA-expositie in Utrecht. Hij denkt dat er binnen afzienbare tijd weer mensen op de maan en Mars zullen landen.

 • Kuipers over terugkeer en toekomst

  NOS-verslaggever Marc Hamer sprak met André Kuipers over zijn terugkeer op aarde, de aandacht voor zijn... ruimtevlucht en de toekomst van de ruimtevaart.

 • Een jaar Curiosity op Mars

  Een jaar geleden landde NASA-rover Curiosity op Mars. In deze timelapse-video is te zien hoe de Marswagen... zich voortbewoog, in stenen boorde en monsters verzamelde in de krater Gale.

 • Inschrijving Mars One van start

  Belangstellenden voor een ruimtemissie naar Mars in 2023 kunnen zich aanmelden; Mars One is begonnen met de... selectie van astronauten. Voor degene die zich aanmeldt wel even dit: het is een enkeltje.

 • 'Nog even geen mensen naar Mars'

  Tot begin mei kan NASA geen contact maken met Marswagen Curiosity vanwege de stand van Mars achter de zon.... Geowetenschapper Inge Loes ten Kate, sinds 2006 betrokken bij de missie, over de resultaten van Curiosity tot nu toe en de volgende stappen voor de Marsrover. En wat gebeurt er na Curiosity?

 • Multimiljonair wil missie naar Mars sturen

  Ruimtevaartliefhebbers opgelet. De Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito wil over vijf jaar een bemande... missie naar Mars sturen. Z'n voorkeur gaat uit naar een man en een vrouw.

 • Ongeluk spaceshuttle Columbia herdacht

  Op Kennedy Space center in Florida hebben nabestaanden en NASA-medewerkers het ongeluk met spaceshuttle... Columbia herdacht, vandaag tien jaar geleden. De shuttle brak op 1 februari 2003 in stukken op tijdens de terugkeer in de dampkring. later bleek dat de hittewerende tegeltjes van Columbia al tijdens de lancering waren beschadigd. Bij het ongeluk kwamen zeven astronauten om.

 • Ramp Columbia 10 jaar geleden

  Op1 februari 2003 verongelukte spaceshuttle Columbia tijdens de landing. Zeven astronauten kwamen om bij de... ramp. Wrakstukken werden over honderden kilometers teruggevonden. Uit onderzoek bleek dat de schade aan de hittewerende tegeltjes van de shuttle al tijdens de lancering was veroorzaakt door stukken schuim die los waren gekomen van de externe tank.

 • Nasa ziet grote zonne-uitbarsting

  De Nasa heeft een grote uitbarsting van plasmawolken en elektromagnetische lading van de zon waargenomen. Een... dergelijke uitbarsting kan op aarde gevolgen hebben. Zo kan het noorderlicht veroorzaken en in sommige gevallen kan een dergelijke uitbarsting ook storingen in communicatie en de elektriciteitsvoorziening veroorzaken.

 • Laatste maanlanding 40 jaar geleden

  Veertig jaar geleden landden voor het laatst mensen op de maan. Op 7 december 1972 steeg de bemanning van... Apollo 17 op voor een vlucht van 12 dagen. Astronauten Harrison Schmitt en Eugene Cernan verbleven drie dagen op het maanoppervlak. Ze sloten hun historische missie af met de onthulling van een plaquette op de maanlander.

 • Het jaar van André Kuipers

  André Kuipers verbleef een half jaar in de ruimte. Met Rob Trip blikt hij terug op die enerverende reis.

 • Astronauten over Armstrong

  Mede-maanreiziger Buzz Aldrin, vluchtdirecteur Gene Kranz en Mercury-astronaut John Glenn over de vorige week... overleden Neil Armstrong.

 • 'We kwamen in vrede'

  Het uitzicht was geweldig vanaf de maan, volgens Neil Armstrong. Hij keek als eerste mens uit over het... maanoppervlak, in 1969. Gisteren overleed Armstrong, op 82-jarige leeftijd, aan de complicaties van een hartoperatie.

 • 'De hoop wordt een obsessie'

  Neil Armstrong, de Amerikaanse astronaut die in 1969 als eerste mens voet zette op de maan, is zaterdag op... 82-jarige leeftijd overleden. Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal ging naar Cape Canaveral in Florida, waar Armstrong ook herdacht werd.

 • Wubbo Ockels over de betekenis van de eerste maanlanding

  Gesprek met Wubbo Ockels over de betekenis van de eerste maanlanding.

 • Astronaut Neil Armstrong overleden

  Neil Armstrong, de Amerikaanse astronaut die in 1969 als eerste mens voet zette op de maan, is op 82-jarige... leeftijd overleden. Armstrong had al enige tijd hartproblemen.

 • Curiosity zet eerste stapjes op Mars

  Het was nog maar een heel klein ritje, maar het marswagentje Curiosity heeft z'n eerste stukje gereden op... Mars. En dat is, volgens de wetenschappers die hem naar de planeet stuurden, een belangrijk moment.

 • Marsverkenner Curiosity succesvol geland

  Vaak ging het mis, maar vanmorgen verliep alles volgens plan. Het onbemande ruimtevaartuig Curiosity landde... iets na half acht op Mars. En zal daar de komende twee jaar op zoek gaan naar sporen van leven op de planeet.

 • Voetbal in de ruimte: VS tegen Duitsland

  Ook in de ruimte begint de WK-koorts toe te nemen.

Audio

 • "Bij SpaceX maken ze de mooiste dingen" In de Verenigde Staten is vannacht een nieuwe ruimtecapsule gepresenteerd, die mogelijk de Spaceshuttle gaat vervangen. Hij is... gemaakt door een een commercieel ruimtevaartbedrijf, Space X. De vrachtversie van deze Dragoncapsule brengt al sinds 2012 spullen naar het internationale ruimtestation ISS. De eerste koppeling van die Dragon aan het ISS, in 2012, werd gedaan door astronaut André Kuipers. Een gesprek.
 • Lovende woorden over Neil Armstrong Over de hele wereld wordt vol lof gesproken over de gisteren overleden astronaut Neil Armstrong. "Misschien wel de grootste held... van Amerika" zei president Obama over hem. Volgens Obama leerde Armstrong een hele generatie dat je alles kunt bereiken.
 • NASA: Curiosity een mega wetenschappelijk project Een spannend weekend voor NASA. Komende maandagochtend moet het Marsverkenningsvoertuig "Curiosity" op Mars aankomen. Curiosity is... onderdeel van het nieuwste, peperdure, marsrover-project van NASA. De zware Rover die 2,5 miljard dollar heeft gekost kan uitgebreide analyses doen van de bodem van de planeet. Medewerkers van het project gaven een persconferentie.
 • Marc Hamer volgt in Noordwijk landing van de Marslander (6.33u) Verslaggever Marc Hamer is bij de ESA in Noordwijk waar de landing van Curiosity, de Amerikaanse marsverkenner, op de voet gevolgd... wordt.