De gevolgen van China's opkomst zijn wereldwijd voelbaar, niet in de laatste plaats in China zelf.

Chinees machtsvertoon tegen pers

Journaliste Gao Yu in 2007

08 mei 2014, 11:34

Vier weken voor het jubileum van de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede is nog een kritische journalist vastgezet.

Nieuws »

Economie »

Politiek & Beleid »

Analyse »

Maatschappij & Milieu »

Internationale Betrekkingen »

Nederland - China »

Sport »

Tibet »

Xinjiang »

Taiwan »

Hongkong & Macau »

Weblog Peking »

Video Nieuws

  • video RenRou Sousuo: internetrecht in China Wie in China de wet overtreedt moet niet alleen bang zijn voor de politie, maar ook voor 't Chinese publiek.... Op internet worden massaal foto's en video's gedeeld van mensen die zich misdragen. De verdachten worden vervolgens opgespoord en aan de schandpaal genageld - niet alleen online maar ook in 't echt.
  • video Bijna 50 graden onder nul in noorden China De extreme kou in het noorden van China zet voort.
  • video Vuurzee legt historische Chinese stad in de as Een felle brand heeft een groot deel van een oud, Chinees dorp in de as gelegd. Het dorpje Dukezong ligt in... de regio die bekendstaat als Shangri-La, naar het mythische bergoord.

Audio

  • "China ziet weer kansen in Europa" Europa biedt kansen voor Aziatische investeerders", zegt Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem na een 8-daagse reis door AziĆ«.... Correspondent Marieke de Vries sprak met hem.
  • OOG Woensdag: China en Japan schelden elkaar uit voor "Voldemort" Een nieuwe aflevering in de eeuwige ruzie tussen China en Japan. De landen schelden elkaar uit voor Voldemort. Een naam uit Harry... Potter, hoe origineel. Hoogleraar Ivo Smits bekijkt de zaak van Japanse kant, oud-correspondent Garrie van Pinxteren doet hetzelfde met Chinese ogen.
  • Schaatsen kan ook in China Schaatsen op natuurijs, of misschien een Elfstedentocht? Vergeet het maar met deze temperaturen. Dat is balen voor liefhebbers van... lange schaatstochten, want die moeten uitwijken naar landen als Oostenrijk en Zwitserland. Vanaf nu hoort China ook tot de mogelijkheden: daar hebben Nederlanders voor het eerst een schaatstocht georganiseerd op de Gele Rivier.

Video Achtergrond

  • video Moslimgemeenschap Peking begrijpt niets van aanslag Dat het Oeigoeren waren, was aan hun Turks klinkende namen af te lezen. Maar waarom een man samen met zijn... vrouw en moeder tegen de Verboden Stad op het Plein van de Hemelse Vrede aanreed en de auto in brand zette, is nog steeds een grote vraag. Er is een jihadvlag gevonden en de Chinese overheid spreekt inmiddels over een terroristische aanslag. De moslimgemeenschap in Peking begrijpt niet dat mensen met dezelfde achtergrond zoiets kunnen doen.
  • video Zorgen over persvrijheid in China Chinese advocaten maken zich zorgen over de inperking van de persvrijheid in China. Aanleiding is de... bekentenis van een kritische Chinese journalist. Die zei dat ie tegen betaling negatieve stukken heeft geschreven. Zijn krant bood daarvoor vandaag zijn excuses aan. Maar volgens de advocaten komt dit soort bekentenissen de laatste tijd iets te vaak voor.
  • video China worstelt met nieuwe rijkdom Wij kennen de Quote 500, maar China heeft ook zoiets, maar daar heet het de Hurun-lijst. Een lijst met 100... rijkste Chinezen. Ook al groeit hij iets minder hard dan een paar jaar geleden, het afgelopen jaar kwamen er wel weer Chinese miljonairs bij. Het zijn er nu meer dan 1 miljoen. Maar het land worstelt met de nieuwe rijkdom. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Integer zaken doen is lastig in China, waar vooral in het zakenleven veel corruptie is.

Video Zomercolumns

De zomercolumn van vandaag komt uit China. Marieke de Vries onderzoekt waar Chinezen om kunnen lachen.