i.s.m. VPRO

Dossier Andere Tijden Sport

RSS feed van dit dossier

Spionage gaf shorttrack kickstart

Nederlands shorttrackteam

29 jan 2014, 06:14 video, audio

Shorttrack kwam pas in de jaren tachtig echt van de grond. Mede door spionage, zo blijkt uit Andere Tijden Sport.

Winterserie 2014 »

Zomerserie 2013 »

Wintertrilogie 2013 »

Olympische vijfkamp 2012 »

EK-drieluik 2012 »

Wintertrilogie 2012 »

Zomerserie 2011 »

Winterserie 2011 »

Zomerserie 2010 »

Winterserie 2010 »

Zomerserie 2009 »

Zomerserie 2008 »

Video Winterserie 2014

Hoe schaatsknutselaars uitgroeiden tot wereldtoppers. Hoe schaatsers de overstap maakten naar het shorttrack.... En hoe Nederlanders zelfs wereldtitels pakten eind jaren tachtig. Andere Tijden Sport met 'pionieren in de polder'.

 • ATS: pionieren in de polder

  Hoe schaatsknutselaars uitgroeiden tot wereldtoppers. Hoe schaatsers de overstap maakten naar het shorttrack.... En hoe Nederlanders zelfs wereldtitels pakten eind jaren tachtig. Andere Tijden Sport met 'pionieren in de polder'.

 • ATS: tragiek van groot kampioen

  In de 62ste aflevering besteedt Andere Tijden Sport aandacht aan een schaatser die in zijn beste jaren veel... won, maar voor wie het vlak voor de Spelen van Calgary mis ging: 'Hein Vergeer, tragiek van een groot kampioen'.

 • ATS: 'vergeten' goud Borckink

  In de 61ste aflevering van Andere Tijden Sport staat een 'vergeten' gouden medaille centraal. Eén die op de... Winterspelen van Lake Placid van 1980 werd veroverd. Door Annie Borckink.

 • ATS: teruggevonden Elfstedentocht

  In de zestigste Andere Tijden Sport staat de Elfstedentocht van 1997 centraal. De VPRO ontdekte zes uur... beeldmateriaal dat nog nooit is uitgezonden. In 'De teruggevonden Elfstedentocht' komen wedstrijdrijder Wout de Vries, brugwachter Gerard Raak en toertochtrijder Gerben Homsma aan het woord.

 • ATS: de Ard & Keessie Express

  In de 57ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de geboorte van het Oranje-legioen in de schaatssport... centraal. Bij het EK in 1966 in Deventer zorgen Ard Schenk en Kees Verkerk voor een volksfeest.

Video Zomerserie 2013

In de 56ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de moeder aller bussen, die van bordeel Sauna Diana,... centraal. Er worden herinneringen opgehaald met onder meer Frans Siemons, zijn zonen Ruud en Jan, oud-profrenners Eddy Bouwmans en Rini Wagtmans, ploegleider Patrick Lefevere en wielerjournalist Peter Ouwerkerk.

 • ATS: bordeel Sauna Diana

  In de 56ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de moeder aller bussen, die van bordeel Sauna Diana,... centraal. Er worden herinneringen opgehaald met onder meer Frans Siemons, zijn zonen Ruud en Jan, oud-profrenners Eddy Bouwmans en Rini Wagtmans, ploegleider Patrick Lefevere en wielerjournalist Peter Ouwerkerk.

 • ATS: Waar Rooks is, is Theunisse

  In de 55ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de bijna Tour-zege van Steven Rooks in 1988 centraal. De... Tour-directie wilde Gertjan Theunisse en Pedro Delgado uit de Tour zetten vanwege positieve dopingtesten. Het geel zou dan in handen van Rooks vallen. Het liep anders.

 • ATS: Oranje-gekte in tennisland

  In de 55ste aflevering van Andere Tijden Sport staat het Wonder van Vall d'Hebron centraal. In 1993 beleeft... het Nederlandse tennis zijn 'one weekend of fame': het Spaanse Davis Cup-team wordt op eigen bodem verslagen door Oranje.

 • ATS: sabotage in het mulle zand

  In de 54ste aflevering van Andere Tijden Sport staat een al dan niet dichtgedraaid benzinekraantje tijdens de... GP van Valkenswaard in 1987 centraal. Het incident wakkerde de rivaliteit tussen de toonaangevende motocrossers Dave Strijbos en John van den Berk verder aan.

 • ATS: samba in Eindhoven

  In de 53ste aflevering van Andere Tijden Sport staat Romario centraal. 'Samba in Eindhoven' gaat over een... kleine Braziliaan die in vijf jaar tijd uitgroeide tot de grootste PSV-speler aller tijden. 'Roo-Maa-Riejo', oftewel Romario da Souza Faria.

 • ATS: de gesloopte finale

  In de 52ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de UEFA Cup-finale van 1974 centraal. De Kuip moest in... dat jaar het decor worden van een mooi voetbalfeest. Feyenoord speelt in eigen huis de returnwedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Een compleet uitverkocht stadion was klaar voor een spannende wedstrijd. Feyenoord won uiteindelijk, maar een feest werd het niet.

 • ATS: bloedverraad in CL-finale

  In de 51ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de Champions League-finale van 1996 tussen Juventus en... Ajax centraal. Volgens Italiaanse dopingexperts zou de Turijnse ploeg gedrogeerd het veld op zijn gegaan.

Video Winterserie 2013

 • video Elfstedentocht, de wedstrijd van 1963 De vijftigste Andere Tijden Sport gaat over de barre Elfstedentocht van 1963: de legendarische Tocht der... Tochten. Op 18 januari 2013 is het precies een halve eeuw geleden dat in een ijskoud, winderig en besneeuwd Friesland een van de zwaarste sportwedstrijden ter wereld werd afgewerkt. Het maakte de toenmalige sportartikelenwinkelier Reinier Paping een sportheld van mythische status.
 • video De bekerstunt van IJsselmeervogels In de 49ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de bekerstunt van IJsselmeervogels in 1975 centraal. De... amateurs verrassen met een plek in de halve finales van de KNVB-beker en worden later uitgeroepen tot Sportploeg van 1975.
 • video Barney, postbode tot miljonair In de 48ste aflevering van Andere Tijden Sport staat de dartsport centraal. In de jaren tachtig en negentig... van de twintigste eeuw kwam de sport opzetten in Den Haag. Bert Vlaardingerbroek was de eerste Nederlander die op het WK darts mocht uitkomen, maar hij sneuvelde telkens in de eerste ronde. Raymond van Barneveld niet. In 1998 won hij de titel en de postbode ontketende daarmee een ware hype in Nederland.