Hakim Ziyech op de training van Ajax
NOS VoetbalAangepast

Bosz heeft 'drie, vier posities' in gedachten voor Ziyech

Of hij Hakim Ziyech gaat opstellen en op welke positie, dat wil Ajax-trainer Peter Bosz nog niet zeggen. "Of ik hem als middenvelder zie? Ik zie hem vooral als een heel goede speler", zei hij bij de persconferentie voor het thuisduel van zondag met zijn oude club Vitesse.

Concurrentie

Ziyech werd onlangs overgenomen van FC Twente, heeft nu een paar keer meegetraind met Ajax en kan over drie dagen in de Arena zijn debuut maken. Op het middenveld was de concurrentie al hevig, maar met de komst van de Marokkaanse international is die alleen maar groter geworden.

  • ANP
    Hakim Ziyech en Peter Bosz op de training van Ajax

"Maar zo'n type als Ziyech hadden we nog niet", zegt Bosz. "Hij kan spelers wegsteken met ballen die jij en ik niet zien. En hij scoort zelf ook nog weleens. Maar hij moet onze manier van spelen nog onder de knie krijgen. Wij spelen verder van de eigen goal af dan hij gewend is."

In de aanval zou Ziyech ook niet misstaan. Bosz: "Waar ik hem nodig heb, daar zet ik hem neer. Het gaat om drie, misschien vier posities. Meer wil ik daar niet over zeggen."

Een of twee controleurs?

De trainer van Ajax heeft nog meer puzzels om op te lossen. "Ik ben op zoek naar vastigheid binnen het team, probeer te zien tussen welke spelers het 't beste klikt en wil een keuze maken tussen één of twee controleurs op het middenveld."

Bosz gaat keuze maken: een of twee controleurs

Voor het duel met Vitesse, waar hij een jaar geleden nog de trainer was, beschikt Bosz over een fitte selectie. Kenny Tete trainde volledig mee en lijkt hersteld van zijn kuitblessure. En ook Kasper Dolberg is weer fit.

Terug naar 1972

Tim Krul daarentegen is nog lang niet wedstrijdfit. "Dat is een apart verhaal", zegt Bosz over de vervanger van Jasper Cillessen. "Hij heeft tijd nodig en zal sowieso eerst in Jong Ajax beginnen."

Maar namen zijn niet zo belangrijk voor Bosz, het gaat hem om de uitvoering van het spelsysteem. Dat weten zijn oude pupillen bij Vitesse ook. "Het draait voor 95 procent om onze dwingende manier van spelen. De jongens van Vitesse weten nu al dat ze onder druk komen te staan."

Zo erg als in 1972 zal het vast niet worden. Toen stonden beide clubs voor het eerst tegenover elkaar in Amsterdam en won Ajax onder aanvoering van Johan Cruijff met 12-1. Het is nog altijd de grootste zege ooit in de eredivisie.

1972: historische 12-1 zege Ajax op Vitesse

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl